ПСИХОПАТ ЛИ Е?

Как да разпознаеш кога човекът до теб притежава качества, заради които не трябва да се разхожда свободно по улиците

0 коментара Сподели:

В днешно време психопат не е особено страшна или плашеща дума, особено със сериали като Dexter, Breaking Bad, Dr. House, Californication, House of Cards и много други, в които любимите ни персонажи всъщност са много хладнокръвни, нерядко изпечени лъжци, които не се интересуват от установените норми и правят каквото си искат, напълно уверени в правотата си. Всяко едно от тези качества е колкото badass, толкова и присъщо за психопатите в истинския живот. Това е един от поредните капани, които залага телевизията, представяйки нещо твърде сбъркано като нещо твърде нормално, дори привлекателно.

Вярно е, че жените открай време си падат по лошите момчета, в чиито очи горят пламъци, но психопатите всъщност са доста далеч от този образ. Истински страшното при тях е, че вътре не гори нищо – празни са. По какво друго можеш да ги познаеш, ще разбереш в следващите редове, току-виж си се спасила навреме.

НЕУСТОИМ ЧАР

Той на практика е перфектен още на първата ви среща. Винаги казва правилното нещо, винаги реагира адекватно, кара те да се смееш непрекъснато и те залива с комплименти (ако това е по вкуса ти). „Кликвате“ идеално и дори не можеш да повярваш, че всичко това ти се случва. Имаш чувството, че може да чете мислите ти (което си е точно така и далеч не е толкова романтично, колкото звучи) и отговаря на всеки един от критериите ти. Искаш някой, който да е забавен, топъл и пълен с енергия? Готово. Искаш романтичен тип, който да те глези и да ти разказва за звездите и луната? И това го може. Искаш върло критикарче, с което да хейтите заедно на воля? Имаш го. Истината е, че той може да бъде абсолютно всичко, защото е страхотен актьор. Той е с маска непрекъснато и това да я сменя е най-малкият му проблем. Това, което няма да видиш (или поне докато не е твърде късно), е истинската му същност, която е плашещо бездушна.

ОБЩУВАТЕ С ЛЕКОТА

Той не е срамежлив и сякаш нищо не го притеснява. Събира две много силни крайности в себе си. Самочувствие в комбинация с мекота на характера, нещо като пухкава котка, облечена в черно кожено яке. Инициира всеки разговор и го прави интригуващ с непрекъснатите си шеги и (измислени) истории, които да вплита в темите, които обсъждате.

Всяко твое изречение е последвано от „Аз също!“ или „Това ще прозвучи странно, но аз винаги съм бил точно така“, гледайки те, сякаш най-накрая е намерил човек, който наистина да го разбере.

Всичко бие на пародия и някакъв пълен фарс, но ти не го усещаш, защото това е дългоочакваната ти приказка, а той – твоят принц. Приятелите и семейството ти не го харесват и са уклончиви, когато ги попиташ за мнението им за него. Пърхаш и се носиш на пухкав розов облак от щастие и те най-вероятно просто няма да искат да разбиват илюзията ти и ще си замълчат в началото. Но тези, които ще бъдат искрени с теб, ще ти кажат: „Виж, не знам какво е направил и как го е направил, но не си на себе си, а той е очевидно е особняк. Стой далеч.“ При което ти просто ще ги упрекнеш, че не искат най-доброто за теб, ще се фръцнеш обидено и ще си тръгнеш, не осъзнавайки всъщност колко прави ще се окажат съвсем скоро.


ЛЕКА ФОРМА НА ADHD
(Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност)

Има нужда да прави нещо непрекъснато. И ти си на върха на щастието, защото пътувате много, ходите по клубове всяка вечер и се прибирате рано сутрин, скачате с бънджи заедно, пускате се с каяци по някоя река, животът ти се изпълва с енергия и адреналин! Той има нужда от това, защото всичко му доскучава прекалено бързо и постоянно си търси нови занимания, защото старите просто не го ентусиазират вече (hint-hint). Трудно се задържа дълго време на същата работа, трудно дочита книги и почти никога няма търпението да изгледа тричасов филм. А когато все пак прави всички тези неща, то е, за да затвърди маската си пред теб, защото все пак това е една от главните му цели. Непрекъснатото състезаване за сърцето ти е нещото, което го кара да се чувства жив. Точно затова ще те кара да се чувстваш като принцеса, докато сте заедно. За него всичко е игра, всичко е роля във филм, за който за съжаление само единият знае.

ОБИЧА ТЕ НА ТРЕТАТА СРЕЩА

Много бързо ще изплюе вълшебните думички (ала Тед Моузби) и ще замаже некомфортната ситуация с нещо като „Никога не съм си представял, че ще го кажа, и никога не съм вярвал, че ще ми се случи толкова бързо…“ или „Знам, че ще прозвучи налудничаво, но нещо вътре ми казва, че ти си жената за мен“, на което ти, вместо да реагираш като нормален  човек и да драснеш с триста, с меки колене просто ще паднеш в ръцете му като Дисни принцеса и ще му кажеш, че споделяш чувствата му. Та вие сте сродни души! Връзката ви ще ти се струва магическа. Нереална. И е. 

ПРОТИВОРЕЧИЯТА

Много скоро започваш да го хващаш, че си противоречи. Днес любимият му сладолед е шоколадов с кокос, след няколко дни иска да си тръгне от рождения ден на най-добрата ти приятелка, защото е хапнал от тортата, която е с кокосови стърготини, а той е алергичен. Стига се и до по-големи такива, като това, какво иска от връзката ви. Всичко започва с дребни несъответствия, които се превръщат в бели лъжи или „уж“ разсеяност, докато не еволюират до пълното му превръщане в патологичен лъжец в очите ти, какъвто всъщност винаги е бил. Ще ти говори за семейство и деца, а на следващия ден вече иска „свободна връзка“. И дори в моментите, в които го хванеш в крачка, без да му мигва окото, той ще продължава да държи на лъжата си, дори да си извадила всичките доказателства за обратното пред очите му. Започваш да имаш усещането, че общуваш с умопобъркан, защото усмивката при никакви положения не слиза от лицето му дори когато се опитваш да се скараш с него. В неговия свят и във връзката ви всичко винаги е наред. Дори започва да ти обяснява как всъщност си емоционална, стресирана от работа или прекалено уморена, за да имаш реална преценка за случващото се в момента, което те вбесява още повече, но той отново не реагира. Защото всъщност не умее да чувства.

ЕМОЦИОНАЛНО НЕДОСТЪПЕН

В началото на връзката ви той винаги ще е до теб, ще трие сълзите от бузите ти нежно с ръка и ще те прегръща силно, карайки те да се чувстваш сигурна, че винаги ще бъде до теб и винаги ще му пука за това, как се чувстваш. Първите знаци за вътрешния хлад е държанието му с всички, които не са от приятелския му кръг (ако такъв има, защото психопатите трудно поддържат приятелства). Мъдрите хора казват да съдиш за човек по това, как да се държи с другите. Особено с тези, с които не е свързан по никакъв начин. Това е от продавача в кварталното магазинче, през  чистачката на входа, до бездомните хора по улиците и дори (и може би най-вече) животните.

Ако към хора се държи студено или пък се забавлява, като ги прави обект на подигравки, това трябва да щракне червената лампа в главата ти отрано.

Колкото до животните, обичам един израз, който гласи: „Човек няма две сърца, едно за животните и едно за хората. Той или има, или няма.“ Което може да звучи твърде крайно, но със сигурност няма логика човек, който е толкова мил и прекрасен с теб, да се държи по съвсем различен начин с всички останали. Още по-парадоксалното е, че един от любимите му персонажи е този на „жертва“ и как, видиш ли, не е той агресорът, а другите. Всички хора в живота му винаги са го третирали зле и той страда от липса на любов в живота си. Това естествено предизвиква майчинския инстинкт в теб и ти, освен да го обичаш безусловно, искаш и да го закриляш от всички „лоши хора“, които някога са го наранявали. Целият този етюд приключва в момента, в който вече играта не му е особено интересна и за първи път видиш как маската започва да се изплъзва от лицето ми. Усмивката изчезва, а погледът от топъл и загрижен преминава рязко в режещ и леденостуден. Сълзите ти вече пораждат единствено апатия у него, докато приказката ви бавно започва да се превръща в кошмар. 
 

ПРЕДПОЧИТА КОТКИ

В кръга на шегата (и не толкова) не е случайно, че кучето е най-добрият приятел на човека. Жените могат да се разминат с това да имат котки (и пак ни заклеймяват като побъркани), но ако мъж не просто обича котки, но не обича кучета и други животни, то тогава е хубаво да се изнижеш по най-бързия начин от тази връзка.


ЛАБИЛНОСТ

В по-честите случаи психопатът не е опасност за живота ти (агресията все пак е емоция), но е опасност за здравия ти разум със сигурност. Хубаво е да се отървеш от него по най-бързия начин. Нерядко за съжаление това се оказва трудно, защото в момента, в който ти не го желаеш, той отново те желае силно, защото играта започва отначало за него и това е възможност отново да те спечели. Може да си го хванала в изневяра (най-честият случай), може дори да ти е посегнал и затова да искаш да прекъснете отношения, и точно в този момент той си слага маската на „перфектния“ и започва да те омайва наново. Трудно е да устоиш. Психопатите са интелигентни и изключително добри манипулатори. Ако разчиташ единствено на думите му, със сигурност ще повярваш в „промяната му“, но трябва да се осланяш на интуиция тук. Тялото ти ще ти подскаже, че нещо не е наред в този човек. Може да чувстваш загуба на енергия, умора, трудно се спи до него, в някои случаи дори имунната ти система страда и започваш да боледуваш по-често. Което, разбира се, захарният памук, който е на мястото на мозъка ти, ще пренебрегва известно време, докато не дойде момент, в който ще се наложи да си научиш урока по трудния начин.
 

НЕ ОТРИЧА, ЧЕ Е ПСИХОПАТ

Когато започнеш да го подозираш и споделиш страховете си с него, той не отрича възможността да си права. Казва ти с широка усмивка: „Да, психопат съм, не знаеше ли?“ Което уж трябва да се приеме като забавна шега, но някак ти звучи като единствената истина, която някога си чувала да изрича.

Е, ПСИХОПАТ ЛИ Е?

Ако да, събирай си багажа на момента и прекъсвай отношенията. И вместо да се самобичуваш за това, колко сляпа и глупава си била, превърни този ужасяващ опит в ценен урок.
Приоритет в бъдещите ти взаимоотношения трябва да са сигурността и искреността. Някой, на когото да можеш да разчиташ и с когото можеш да бъдеш истинското си Аз, защото всичко ще бъде прозрачно. Функциите на една връзка са две – удоволствие и развитие. Ако имаш само първото, без да има моменти, в които развитието ще се изразява под формата на трънливи пътища и немалко компромиси , то със сигурност живееш в илюзия. Балансираното присъствие на двете показва истинска устойчивост и здравословни взаимоотношения.

ПП: Статията е за мъжете психопати и не засягам темата за жените, които изразяват същите наклонности, защото май от нашия пол всички са психо до известна степен, по природа. Хе-хе…

 

Виж и кои са най-популярните градски пичове по нашите ширини, според Тео Чепилов.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *