ЕДИН БЪЛГАРСКИ ФИЛМ ЗА ДОБРОТО, ИЗПЛЕТЕНО РЪЧНО

История между Родопите и Женския затвор в Сливен, или просто „Вяра от нишки”

0 коментара Сподели:

Тя е червенокоса и истината е, че се знаем отдавна, защото страстта й към киното и телевизията могат да събудят дори препил в будна кома. Той е чаровен, млад и толкова амбициозен, че спокойно може да го играе реактор на АЕЦ „Козлодуй” в името на доброто. Те се срещат в един бар и единственото, което си казват, е: „Здрасти, аз съм Иван и искам да правя филми“, „Aми здрасти, аз съм Велианна и аз искам да правя филми“.


Това е напълно достатъчно, за да се роди проектът „Вяра от нишки”. Този филм вече тече във вените на Иван, защото той го е заснел и почти завършил, но както знаем, всяко нещо си има нужда от женска ръка и тогава идва Велианна, за да нареди къщата, както се казва.

„Вяра от нишки” не е просто филм. Той е подчинен на кампанията „Изплети топлина“, в която баби от Родопите, жени от Женския затвор в Сливен, сираци от дома в Нови хан и въобще всякакви хора от близо и далеч плетат чорапи, шапки, ръкавици и каквото се сетите за бездомните ни съграждани, за които думата зима не е еквивалент на домашен уют и топъл чай сутрин.

Начинанието е иновативна кампания, в която без есемеси доброто идва при нуждаещите се. В нея буквално с ръчен труд плетем топлина и я даряваме с шепи на всеки, който я иска.


„Изплети топлина 2014” започва този месец, като това е третото й издание. Досега над 1000 души в България са били стоплени от уменията на доброволците, а ако и ти искаш да си един от тях, просто се включи във фейсбук страницата на проекта, където най-вероятно ще си попишеш с Биляна Вутова, която заедно с група ентусиасти събира плетящи дарители от цялата страна.

Сам виждаш, че  нещата са от приятни по-приятни, а за магията на това да изплетеш добро може да разбереш довечера от 18:00 часа в Cine Grand/City Center Sofia, където ще бъде премиерата на „Вяра от нишки“. Документалната лента ще те пренесе в местата, които изброихме по-горе, а както се досещаш, екипът, отговорен за нея, е в състав: режисьор Иван Марков, помощник-режисьор Вeлианна Кашева и оператор Йордан Михайлов.

Няма какво повече да кажем, освен че входът е свободен, а от теб се иска да си вземеш само усмивките, подходящи игли и няколко кълбета прежда – готино настроение. Доброто е за всеки, така че стягай редиците, защото зима иде!

Припомни си и историите, които ни разказаха двама софийски клошари.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *