ОПОЗНАЙ ПЛОВДИВ, ЗА ДА ГО ОБИКНЕШ

Десетото издание на Нощ на музеите и галериите - Пловдив е на 12 и 13 септември

0 коментара Сподели:

Юбилейното, десето издание на Нощ на музеите и галериите в Пловдив е добър повод да запалим на изток и само след “две кафета време” да сме в Града на тепетата. Дали покрай кандидатурата си за Европейска столица на културата или заради активните местни артисти, напоследък градът живна. Оформи се като българския “хипстърски” остров, а този септември е най-добре да го обходиш надлъж и нашир, за да се отчетеш на поне някои от интересните събития. Градът е неговите хора и техните места. Кои са емблематичните пловдивски локаци, кои са тези, които ще видиш за пръв път, и какво се случва там в нощта на 12 срещу 13 септември, чети надолу.

ГРАДИНКАТА НА ДЖУМАЯТА
12 СЕПТЕМВРИ, 20:00 – 22:00


Любима ключова open air локация, където със сигурност си отвисявал до малките часове. За Нощ на музеите и галериите тя ще се окаже терен за Хамалополи мастърс. Накратко Сдружение Хамалогика организира игра, която напомня Монополи и е с цел да накара мозъка ти да мисли конструктивно (направо градоустройствено). На изработено за случая игрално поле са разположени различни градски пространства/сгради, през които участниците преминават, но вместо с пари плащат с идеи за развитие на съответното място. Общият брой участници е 20, разделени са в 4 отбора по 5 човека. Предварително ще бъдат определени капитани, които сами ще изберат своите съотборници.

SARIEV PROJECT SPACE
12 СЕПТЕМВРИ, 19:00 – 01:00

Пловдивско пространство, запазено за изкуство по всяко време на годината. Този път там ще намерят място 28 произведения, свързани с периоди от историята на изкуството и съответстващи на главите в книгата „Изкуството и неговата история” на Ернст Х. Гомбрих. Интригуващото в случая е, че изложбата е и художествена демонстрация на непознаване на историята на изкуството, като липсата на знания авторът нарочно преосмисля като предимство. Димитър Солаков поставя акценти върху отражението, което епохите в изкуството имат върху съвременното общество. Неговите работи боравят с всевъзможни технологични устройства и средства за забавление. Но също така в тях става дума за „кризата” – в изкуството на XVI век и тази във финансите на XХI.
 

ARTNEWSCAFE
13 СЕПТЕМВРИ, 19:00-21:00

Кафето на кафетата в Пловдив. Ако си бил в града, но кракът ти никога не е стъпвал там явно не си имал някой местен да те разведе и със сигурност не си бил на правилните места. Очертава се ArtNewsCafe да е сборният пункт по време на Нощта. На 13-и на място ще има и нещо доста любопитно, ако си падаш по астрология. Виолета Керемидчиева ще ти обясни как всеки от нас има уникална астрологична карта, която представлява планетите по време на раждането ни, описва нашата личност и предполага нашето развитие. Всеки има управляващи планети, такива, които са по-важни и по-маловажни. В окултизма всяка планета има плодове, зеленчуци и билки, които управлява. Древните магьосници смятали, че ако искат помощта на някоя планетарна сила, трябва да използват точно нейните растения. Авторката на проекта ще съставя астрологичните карти на посетителите и ще създава замразени фрешове и смутита със съставки, които отговарят на техния хороскоп. Ние сме там, по изключение не за питиетата, за хороскопа…


ЕXAF
12 СЕПТЕМВРИ, 19:00 – 01:00

На бул. „Руски“ 89 се появява едно съвсем ново пространство, което сме сигурни, че бързо ще намери място на арт картата на Пловдив. Първото събитие в eXAF e и поставяне на началото на платформата FACTUM, която периодично ще представя на публиката млади български и чуждестранни автори в сферата на съвременното визуално. Очаквай изложба с парти елементи, а сред артистите, които предлагат своята визия за алтернатива като ментално състояние на индивида, са Адриан Манулеску, Антонио Кесерджиев, Венера Смиленова, Вълко Чобанов, Ивайло Петров, Иво Иванов, Кристина Стоянова и още…

МЕЛФОРМАТОР ЛАБ
12 СЕПТЕМВРИ, 21:00 – 00:00


Колективът, който познаваме предимно покрай парти сцената, вече има и своя територия. За пръв път местенцето на ул. „Константин Стоилов“ 25 ще отвори врати за всички ни в Нощта. Ако се окажеш там след залез, се подготви да станеш участник в специално създадена аудио-визуална интерактивна инсталация. Всички присъстващи ще бъдат обгърнати със звук и светлина, пречупени от собственото им отражение в пространството. Звучи като да имаш добра причина да се разходиш дотам, ей така, за да разбереш нагледно за какво говорим.

ПЕТНОТО НА РОРШАХ
12 СЕПТЕМВРИ, 19:00 – 01:00


Малко неща са толкова “пловдивски” колкото Петното. Май само тепетата го бият. На ул. „Йоаким Груев“ 34 по време на Нощта ще се нищи тема, която може да доведе до тежки словесни схватки и куриозни ситуации, а именно бъдещето на българската литература (като го кажеш на глас, звучи още по-тежко). Отговорни са литературен клуб Spirt & Spirit, задължително е литературното четене, а дебатът с участието на водещи български писатели и литературни критици не е за изпускане. Веднага след словесната битка зад пулта ще се вихрят легендарни резиденти на клуба.

КИНО КОСМОС
12 И 13 СЕПТЕМВРИ, 19:00-24:00


Минали са 50 години от построяването на емблематичното кино, ето защо хората от неговия колектив са спретнали и ще ни прожектират история за живота му през комунизма и трансформациите по време на посткомунизма. Ще бъдат включени видеоматериали и фотографии от архива на киното, филми от работата и събитията около спасяването му, разкази на хора, срещи и дискусии. На негова територия ще има още фотографска изложба на 30 сгради от пловдивски архитекти. Автори са Любомир Атанасов, Райчо Димитров, Тодор Ненов.

ГАЛЕРИЯ ЛАСТИЦИ
12 СЕПТЕМВРИ, 19:00- 01:00


Софийската галерия Ластици е едно от любимите ни независими места, чиято съдба, уви, наскоро висеше на косъм. Появата й в Пловдив може само да ни радва, а в рамките на Нощта ще бъдат припомнени self-publish продукциите за последната година. Успоредно с всяка изложба галерията въвежда практиката да представя лимитирани фотографски серии в джобен формат, зинове, ръчно правени кутии и сетове с авторски картички. Целта е след края на всяка изложба нейният живот да бъде естествено продължен и пътищата й да се разклоняват.

МАЛКАТА БАЗИЛИКА
12 СЕПТЕМВРИ, 20:00- 01:00


Едно от местата, където се “подава” античният Пловдив. На 12 септември на бул. „Мария Луиза“ до блок 23 античните подови мозайки в Базиликата ще бъдат пресъздадени като мултимедийна композиция от образ, звук и текст. Дигиталните артефакти ще преобразуват динамично структурата си и ще описват нови форми, в постоянно движение между конкретност и абстракция. Визуализацията ще бъде допълнена от специално композирана авторска музика, смес от ембиънт, електро и мелодичен шум. Участници са Петко Танчев – автор, Атанас Динчев („Мелформатор“) – звуков дизайнер, Рангел Иванов („Хакафе“) – GLSL програмист, Щиляна Андонова – фотограф, Елена Кантарева-Дечева – реставратор и партньори.

КВАРТАЛ КАПАНА
12 СЕПТЕМВРИ, 19:00 – 01:00


Мястото, където напоследък се съсредоточава арт потенциалът на Пловдив. В рамките на Нощта там ще се случи инсталация на Рада Букова. Нарича се “Прекосяване на пустинята” в 6 етапа, “Най-тъмно е преди зазоряване” и накратко проектът свързва в една рамка шестте локации по маршрута на Тъмната страна на Нощта. Историята в него няма определена последователност, но всеки от етапите се намира в определена връзка и зависимост от останалите и от инстинкта на публиката да ги открие и разчете. Малко игра за ума, която със сигурност ще те заинтригува.

Иначе Пловдив е голям и нещо интересно дебне отвсякъде. Уговаряме си среща на любимите локации, нощта на 12 срещу 13 септември. Бъди там!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *