МОМИЧЕТА, СЕКС И ДРАМИ СЛЕД 22

Срещаме те с Радостина Савова, която наскоро направи писателския си дебют с чиклита "След 22"

0 коментара Сподели:

Момиче да чете чиклит – това е нищо ново под слънцето, момче да го прави – това е революция. Ето защо решихме да вдигнем левъла и дадохме книгата „След 22“ с автор Радостина Савова на нашия човек Йордан Ангелов, който толкова се вдъхнови, че написа университетски труд върху творбата (съвсем сериозно) и дори откри Radostna за интервю. Ето и резултата от срещата на един tech редактор с една остроумна писателка.


Живеете ли ги всички тези неща наистина?
В София съм, неотдавна бях на 22 и студентка, обикалям по барове с приятелки и ми се е случвало да целуна момче. Май ги живеем.

Лесно ли се пише чиклит, или имаше много притеснения, които те спъваха в процеса?
Чиклит се пише с ентусиазъм, а дали е лесно, не зная, не съм писала други. Имах стриктен план, който следвах при изграждането на героите, датите и местата, така че се справих. Единственото, което ме спъваше, беше времето – отне ми 5 години да я завърша, при все че имах края на книгата в главата си още когато я започвах.

Как приеха мъжете сред приятелите ти книгата? Колко от тях наистина я прочетоха? Някой намери ли се вътре и как реагира?
Забавно е, че мъжете истински се радват на книгата, четат я с интерес от начало до край и след това я коментираме. Кефят се на “глупостите”, които се въртят в главите на момичетата, разпознават барове, имена и им допада. Един от тях наскоро я определи като “Полезен наръчник за съвременната жена, но и за мъжете”. Досега никой не се е похвалил, че се е намерил, но повечето симпатизират на Андрей.

Кажи честно, всички момичета ли са такива като в книгата?
Не зная какви са всички момичета, обаче познавам много, които приличат на моите – лигли, объркани, по-затворени, трудно решителни.

Някои се радват на нов телефон и гривна, други на усмивка и одобрение в офиса, трети са в дупка и не знаят на къде да поемат.


Истински ли са, или си се опитала да направиш събирателни образи?
Нито една от героините не е по модел на някоя конкретна мацка. Има отделни характеристики у всяка, които съм заимствала от мои приятелки, но в 90% са измислени.

Колко от историите са по реален случай и колко от тях измисли?
Всички истории са измислени, но вдъхновени от места и хора в живота ми. Все пак немалко време съм прекарала по барове и клубове, в разговори с приятели за този или онзи.


Чувстваш ли се съвременната Кендис Бушнел? Сравняват ли творбата ти със „Сексът и градът“?
Не, тотално и категорично не се чувствам като никоя. „Сексът и градът“ като сериал и филм е супер, но книгата не ми допадна особено. Сравняват ме с Кари, а не с Кандис (смее се). След като заявих, че следващата книга ще е еротична, преминаваща към открито порно, вече ме сравняват с автора на „50 нюанса сиво“.

Вече те изучаваме, всъщност писах университетски труд върху „След 22“, наистина. Какви бяха външните реакции по книгата, какво стигна до теб?
Да! Бях супер изненадана, когато разбрах за теб и избора ти да пишеш точно за СЛЕД 22. Реакциите са масово положителни, дори истерично ентусиазирани – получавам обаждания, лични съобщения във FB, поздравяват ме познати в мола, радват ми се. Наскоро четох негативни коментари в Goodreads,  които искрено ме забавляваха, дори им предоставих по-голямо поле за изява, като ги публикувах на официалната страница на книгата във Facebook.

Какво разбра за себе си от градивната и неградивната критика? Сблъска ли се с предразсъдъци?
Разбрах, че ме бива. Че искат още и че трябва да пиша още.

Книгата е списана с изключителни детайли, като много често си използвала директни брандове на автомобили и заведения. Това продуктово позициониране ли е? Признай си, че забогатя и продължението ще го пишеш от Бали?
Ха-ха, мислех за продуктово позициониране, да се срещам с представителите на брандовете и заведенията, да правя продуктово позициониране за пари, но се отказах. Щом тези марки са предизвикали емоции в мен, заслужават да ги промотирам безплатно. А продължението ще го пиша от някое село… надявам се.

Всички момичета изпадат в нелепи ситуации, когато лапнат по някого, кой е твоят грандиозен фейл, на който и до днес се смееш?
Ха-ха, имах един случай, когато бях харесала един и той ме отхвърли, защото съм била “прекално клоьощава”, не съм се опитвала да напълнея, но ми беше доста тъпо. Все още го давам за пример, ако някоя каже, че е дебела.

Какво е общото между Маги, Рокси и Калина и Радостина? Какво ги свързва всъщност?
Общото между всички нас е желанието ни да сме щастливи и обичани, всичко да ни е наред и ако може, да си купуваме по някоя парцалка, да вилнеем на бар до сутринта, а после да пием кафе и да клюкарим, би било супер.

Жените са изобразени като доминантни, когато стане дума за отношения с мъжете и когато става дума за секс? Наистина ли смяташ, че жената има последната дума във една връзка?
Иска ми се да е така. Иска ми се жената да определя, но невинаги последната дума е нейната. Все пак това е женски роман, затова си позволих да изглежда, сякаш винаги жената решава да каже ДА или да отреже.

Можеш да откриеш книгата на radostna.com и може да я четеш на твоя таблет, е-четец или iPad безплатно.

 

Виж още Бриджет Джоунс и жените, които ни учат на това-онова за живота, мъжете и мястото ни.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *