УМСТВЕНИ ТРЕНИРОВКИ

Подбираме ти няколко простички начина да тренираш мозъка си и да повишиш общата си култура и интелигентност

0 коментара Сподели:

Никой не се ражда умен или глупав, ражда се с определен талант и потенциал, който евентуално да открие и развие в своя полза. Оказва се, че интелигентността е сбор характеристики, над голяма част от които бихме могли да окажем влияние. Мозъкът напомня мускулите в доста отношения, можеш да го ъпгрейнднеш с редовни тренировки, може и да го оставиш на произвола. Често дейности, които ти се струват пълна загуба на време, тренират едно или друго умение. Вземи за пример судоку, въпреки че едва ли ще станеш член на Менса, ако нареждаш цифри в квадратчета  по цял ден, судокуто се оказва ценно за умението ти да се фокусираш върху проблем, докато намериш неговото решение. Да бъдеш умен е много повече от това да знаеш правилните отговори на някои въпроси.

Подбираме ти няколко простички начина да тренираш мозъка си и да повишиш общата си култура и интелигентност.

БЕЗПОЛЕЗНИТЕ ФАКТИ
Така наречените useless facts са изключително недооценени по наше мнение.  Играта ти е да прочетеш случайна статия извън зоната ти на интереси в Wikipedia, да се заровиш в някое историческо събитие и да го изучиш в детайли или просто да свалиш едно от многото приложения, които ти предлагат случайно подбрани факти за света.

Кому е нужно да знае например, че древните египтяни обръсвали веждите си в знак на траур, когато котките им починат?

Тотално излишен факт, който обаче може да те хвърли в размисъл или пък да остане в някое от чекмеджетата в ума ти за момент, в който ще блеснеш с него в разговор например. С подобни факти, които успяват да те докоснат до степен да останат в главата ти, тренираш и дългосрочната си памет. А колко подобни факти можеш да научиш и да те изумят, докато губиш време в чакане на градски транспорт или други минути, които се разтягат в безкрайност просто защото правиш “нищо”.

ТРЕНИРАЙ УМА, КАТО ТРЕНИРАШ ТЯЛОТО
Както и да го погледнем – това е с един удар два заека. Според Psychology Today тези от нас, които тренират редовно, имат почти стопроцентов шанс да надживеят останалите. Професионалистите твърдят, че активният начин на живот дори защитава мозъка от деменция в по-напреднала възраст. Интересен факт тук е и информацията, че заклeтите пушачи удвояват риска от загуба на памет отново с напредване на годините. За прилива на енергия по време и след тренировка няма нужда дори да ти се обясняваме. Иначе скромните ни наблюдения показват, че след тренировка сме доста по-мотивирани по всякакви идеи за здравословен живот, активност и неща, които да направим за себе си.  

УЧИ ПОСТОЯННО И СИ НАМЕРИ ХОБИ
“Поумняването” задължително е свързано с придобиването на нови умения и способности. Ново хоби ще отправи ново предизвикателство на ума ти. В зависимост от уменията, които малко или много притежаваш, може да се ориентираш към правилни дейности. Хобито за едни може да представлява тотално безинтересна дейност за други. Така например познавам човек, който се радваше на изключително аналитична мисъл и по тази причина се намери особено заинтригуван от програмирането. Един вид вдъхновението може да се крие на наистина необичайни места. За да се учи, мозъкът ни се нуждае от стимул. Стимул да вижда резултат от труда си, да се чувстваме удовлетворени и да се забавляваме с процеса. Ако някоя дейност отговаря на тези три условия – открил си своето хоби. Ученето ще държи ума ти във форма. Помисли си за малкото дете, което тепърва открива света – подхожда с любопитство, дори опитва да го “вкуси”. В края на деня спи като бебе, буквално. Добра практика е да участваш в уоркшопи, онлайн курсове, дори и само да слушаш TED лекции.

Страстта да учиш нови неща ще те предпазва от опасността да паднеш в капана на отегчението.


РЕШАВАЙ, НЕ БЯГАЙ ОТ ПРОБЛЕМИ
Самият факт, че дори Jay-Z има 99 проблема пред себе си, е доста успокояващ. Независимо от тяхното естество те са онова чудовище, което надвисва над здравия ни сън и спокойния ни живот. Ние не ги харесваме. Те от своя страна така са се вкопчили в нас, сякаш сме последният им шанс и вероятно сме. Убиват продуктивността и изпиват енергията и желанието ни за всичко. Проблемите плашат, потискат, карат ни да се чувстваме слаби и дори глупави. Начинът, по който ги посрещаме, ни поставя в силната или слабата позиция. Умните хора не се боят от проблемите си, те ги възприемат като предизвикателства и търсят креативното решение. Те са възможност да се докажат… те са правосъдие, получено в дуел.

СРЕЩАЙ СЕ С ДРУГИ УМНИ ХОРА
Молим това да не се разбира като практика да караш приятелите си да попълват IQ тест и да се срещаш само с горните 20 процента. Важното тук е, че умните хора не се интересуват от неконструктивните негативни коментари. Един вид, не оставяй хейтърите да нокаутират ентусиазма ти. Интересна статия на Bob Lefsetz (анализатор на музикалния бизнес), публикувана в личния му блог, дава чудесни съвети как да се справим именно с хвърчащия хейт, като идеите спокойно могат да бъдат извадени извън рамката на шоубизнеса и приложими за всеки един от нас в личния му живот. Съмнението и цинизмът винаги ще бъдат наоколо, игнорирай ги. Както ти е добре известно, светът е огромна мрежа от връзки между хората. Умните хора осъзнават, че трябва да се свързват с хора, които ги вдъхновяват, които раздвижват вселената им. Това естествено работи на принципа на двупосочната комуникационна полза или на този на скачените съдова, като последното го разбирай така, че ако ти си открил своя ментор, от когото си научил много, рано или късно ти ще се окажеш нечий ментор.  

ЧЕТИ, ЧЕТИ, ЧЕТИ
Няма значение какво четеш, ако го правиш редовно. Романи, поезия, разкази, все едно. Четенето помага както на паметта така и на подобряването на твоите умения да боравиш с език (родния или чужд). Освен всичко друго четенето е предизвикателство за умението да се концентрираш. Четенето е перфектният начин да се разсееш от проблемите, да се концентрираш върху чужда история, да се вдъхновиш, да си направиш изводи за живота и света не на базата на собствения си опит, а на базата на герой, в който поне малко се припознаваш. Както и да го погледнем, това определено е сравнително по-безболезнена процедура, отколкото да го правиш по-трудния начин. Четенето дава много, особено ако не си го пренебрегвал в ранна възраст.

След всичко казано дотук можем да ти дадем още само две дребни практически идеи:

Разгледай lumosity.com, уебсайт, в който на база уменията, които искаш да подобриш, ти се изготвя тренировъчна програма, базирана на 5 елемента (памет, умение за решаване на проблеми, гъвкавост, скорост и внимание). Лошата новина е, че след регистрация имаш само 5 безплатни дни, но пък е добро време, в което да тестваш дали системата ти допада.

През юни на пазара се появиха таблетки SupraVit Magnesium + B6. Добре е да знаеш, че приемането на магнезий в достатъчни дози влияе положително върху самочувствието и настроението, а в една таблетка  има точно 250 мг магнезий, което си е оптималната ти дневна доза. Ако той липсва в организма, ние се чувстваме по-тревожни, по-нервни и по-раними. Неслучайно шоколадът е един от основните източници на магнезий. Той е особено ключов минерал за доброто ни здраве като помага за нормалното функциониране на мускулите и нервната система, за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия, както и за доброто усвояване на белтъчините, въглехидратите, мазнините и други положителни за организма процеси. В комплекс с В6 магнезият помага да имаме здрава нервна, както и мукулна система. В този ред на мисли комбинацията се препоръчва при физическо или психическо натоварване. Харесахме витамините заради Quali Blends – ингредиенти от най-високо качество, които се използват за производството, и защото в тези витамини няма аспартам, изкуствени оцветители, глутен, захар и други вредители.

Разбери повече и как се става член на МЕНСА. И те луди гении ли са или обикновени знаещи?

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *