ЦЕЛУВКАТА НА АННА

Anna de Codorniu е първата Cava, която включва шардоне в своя купаж, придавайки му деликатен аромат и свежест

  • 24.12.2013
  • от Нора Тарандова

Анна е наследница на прочутия род Кодорниу от каталунското градче Сант Садурни д’Аноя, която през 1659 г. се омъжва за лозаря Мигел Равентос и така събира две винарски фамилии с традиции. Анна Кодорниу става първата жена начело на компанията и първата жена мениджър в Европа, което за Средновековието си е една малка революция, а името й дава началото на световноизвестна търговска марка Anna de Codorniu. Емблематичният продукт е Cava – пенливо вино, направено по абсолютно същата технология като шампанското. Красивата приказка за Cava започва през 1872, когато от дон Хосе Равентос посещава местността Шампан и захласнат по виното с мехурчета, се заема с производството му, като използва три местни сорта – макабео, парейада и шарело.

Anna de Codorniu е първата Cava, която включва шардоне в своя купаж, придавайки му деликатен аромат и свежест, която не може да бъде объркана. Това допринася за уникалния характер на виното, особено в специалната лимитирана серия в червено за Коледа със златен медал от Мондиал де Брюксел 2010. Cava е второто по важност пенливо вино в света след шампанското, а Испания е вторият най-голям производител на пенливо вино в света след Франция с над 200 милиона бутилки годишно на цени между 10 и 30 евро в магазина. Неговата свежест и деликатност го превръщат в идеален аперитив, но също така се съчетава добре с черупчести мекотели и бяла риба, суши и сашими или леко подлютено карпачо. Най-важното е, че може да се пие по всяко време, без да се чака Коледа и Нова година!