10-те най-горещи символа на женската красота на всички времена

Или кои са жените, дали дефиниция на това понятие

0 коментара Сподели:

През годините безброй много красавици са минали през малкия, големия екран и кориците на списанията, повечето стил метеор, без да оставят трайна следа след себе си.

Някои лица и тела обаче са се запечатали толкова трайно в колективното съзнание, че често дори десетки години след пика на славата им продължават да карат хората да паузират филми и да зуумват снимки, за да им се насладят напълно.

Ето кои са красавиците, доказали се през годините:

Бриджит Бардо

В Европа терминът секссимвол започва да се използва основно заради една актриса и това е Брижит Бардо. Може всички да ѝ произнасят погрешно името като „Бриджит“, но никой не може да обърка лицето ѝ. За малко над 20 години тя снима малко под 50 филма, а в свободното си време записва албуми, играе в постановки и върти на пръстчето си съпрузи. Общо взето, професионална сърцеразбивачка, която на стари години се превърна в активистка за правата на животните, а един от проектите ѝ е „Паркът за танцуващи мечки“ край Белица.

Урсула Андрес

Първото Джеймс Бонд момиче в историята с ролята си в първия Бонд филм изобщо – Dr. No. през 1962. Нейното излизане от Карибско море, облечена само с уникални бели бикини и огромен ловджийски нож, е сред най-великите кино моменти на всички времена. За съжаление от Урсула тръгва и митът, познат като Проклятието на Бонд момичето, според който всяка жена, снимала се в тази роля, ефективно слага край на кариерата си. В нейния случай е точно така – въпреки че се съблича за Playboy и играе във филми с Елвис Пресли, Франк Синатра, Чарлс Бронсън и Ален Делон, а сред гаджетата ѝ са Марлон Брандо и Джеймс Дийн,  Урсула Андрес не успява да излезе от сянката на супершпионина.

Брук Шийлдс

В началото на 80-те Брук Шийлдс се превръща в звезда и сензация в кино средите само с две роли – в едната Pretty Baby играе 11-годишна проститутка и спечелва критиците, в другата The Blue Lagoon играе почти изцяло без дрехи и спечелва публиката. По никога неизяснени напълно причини кариерата ѝ така и не достига други висоти, но дори и с тази сбита филмография тя си остава едно от явленията на 80-те. На следващите поколения е позната най-вече с ролите си в телевизията, например в Law & Order и Lipstick Jungle.

Джейн Бъркин

Една от най-красивите мацки на всички времена всъщност е обречена да бъде по-известна като глас, не като лице: нейни са секси звуците в парчето на Серж Генсбур Je t’aime… moi non plus. При излизането си този сингъл е толкова скандален, че става обект на цензура и се налага да бъде внасян на Острова със сменени стикери на винила, но въпреки това става номер едно в класациите. Двамата с чичо Серж, естествено, са и любовници, а връзката им продължава близо десетилетие. Самата Джейн пък вече е кино легенда с появявания във филми като Blowup на Микеланджело Антониони и „Басейнът“ с Ален Делон. Следващите години не са особено плодотворни за нея, но пък оставя завидно наследство – майка е на фотографката Кейт Бари, моделката Лу Доайон и актрисата Шарлот Генсбур. Има и фешън легъси: серията чанти на Hermès, вдъхновена от нея, The Birkin bag, са мечтата на колекционерите – Виктория Бекъм притежава над 100 различни уникални бройки от тях.

София Лорен

София Лорен направи за славата на италианските жени това, което Ферари направи в света на колите – показа им, че никой не може да ги бие нито по красота, нито по пърформънс. С над 80 роли за всички велики режисьори и куп  награди, сред които „Грами“, пет специални „Златни глобуса“ и „Оскар“, при това за неанглоезична роля, София Лорен е нарицателно за успялата модерна жена. Въпреки че по ирония на съдбата на косъм се е разминала с истинската титла през 1950 (първа подгласничка е), тя завинаги ще бъде Мис Италия за цялостен принос.

За разлика от всички мацки в тази селекция София Лорен има само един брак (технически два, но за един и същи човек, за да се избегне бюрокрацията) и една забежка с Кари Грант. На фона на останалите е направо монахиня. 

Роми Шнайдер

Родена под името Розмари Магдалена Албах-Рети в семейство на виенски арт аристократи, Роми Шнайдер се влюбва в Ален Делон и забягва в Париж, където се превръща в муза за цяло едно поколение режисьори. Връзката ѝ с Делон продължава само няколко години, но завинаги остава определяща в живота ѝ – тя така и не успява да се възстанови емоционално след раздялата им, включително прави опит за самоубийство. Тя е била първият избор на Райнер Вернер Фасбиндер за главната роля в шедьовъра му The Marriage of Maria Braun, но двамата не успяват да намерят правилния тон – той я нарича „тъпа крава“, а тя него „безчувствен звяр“. След серия лични трагедии Роми Шнайдер почива от сърдечен удар едва на 43.

Джейн Фонда

Суперпичето на 60-те, която доказва нагледно, че ако тя е на екрана, хората ще гледат и най-тъпия филм на света, а именно Barbarella. Все пак макар по това време да се скита из Европата и да живее бохемски с прехваления режисьор Роже Вадим, тя не е случайна личност: дъщеря е на Хенри Фонда, сестра на Питър Фонда и леля на Бриджит Фонда. Въпреки цялостното лутане в кариерата ѝ Джейн Фонда успява да остави няколко бележити роли в новата вълна на американското кино, например в They Shoot Horses, Don’t They?, Klute и Coming Home (последните две даже ѝ носят „Оскари“). През 1982 тя открива ново поприще – пуска серия от видеокасети с упражнения, които се превръщат в тотален хит: до ден-днешен Jane Fonda’s Workout е най-продаваното заглавие на VHS на всички времена с над 17 милиона бройки общо.  След серия кино провали Джейн Фонда се омъжва за милиардера Тед Търнър и се пенсионира от актьорското майсторство само за да се завърне със страшна сила след развода си с него, все така секси, макар и далеч не в първа младост.

Клаудия Кардинале

Считана за една от най-красивите жени в киното на всички времена, с незабравими роли в „Гепардът“ на Лукино Висконти, „8½“ на Федерико Фелини и „Имало едно време на запад“ на Серджо Леоне. В киното попада случайно като статист във филм, сниман в родния Тунис, който отива на Берлинале и я превръща в местна знаменитост. Големият пробив пък идва, след като голямата награда на конкурс за красота се оказва една седмица екскурзия на международния филмов фестивал във Венеция. Там я забелязват точно седем продуценти, които почват да се надпреварват да я вкарат във филмите си. Останалото е история. През 2015 звездата ѝ огрява и България – тя участва в родната лента „Имало едно време един уестърн“ и получава титлата „доктор хонорис кауза“ на Националната академия по театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“.

Елизабет Тейлър

Звездата на класическия Холивуд от 50-те, която успява да прескочи в следващите десетилетия, без да промени статуса си на икона през целия си живот. Елизабет Тейлър е и първата актриса в историята с хонорар от милион долара за историческия епос „Клеопатра“. Тейлър държи и рекорда по бракове в тази селекция – 8 със 7 различни мъже.  Кой се повтаря – естествено, че вечната ѝ екранна половинка Ричард Бъртън, с когото имат 11 съвместни филма. През следващите години Елизабет Тейлър не излиза от светлината на прожекторите като съпруга на сенатора от щата Вирджиния Джон Уорнър и най-добра приятелка на Майкъл Джексън. Каква е била тайната на успеха ѝ? Актрисата е имала рядка мутация – два реда ресници на миглите, което придавало на нейния изглед допълнителна изразителност, а очите ѝ са били в рядък син цвят с лавандулов оттенък, който в много източници описват като „виолетов“.

Мерилин Монро

Каквото и да кажем за Мерилин Монро, няма да е достатъчно – тя е първият истински секссимвол в историята, бомбата блондинка, най-фаталната жена на класическия Холивуд. Съвсем резонно тя е и първата корица на Playboy в брой 0 на списанието. Филмите ѝ са донесли в съвременни пари общо над 2 милиарда долара. Сред списъка с любовниците ѝ са най-големите мъже на епохата ѝ и няколко страхотни жени, като споменаване заслужават Франк Синатра, Марлон Брандо, Робърт Мичъм, Джо Димаджо, Хауърд Хюс, актрисата Джоан Кроуфърд и, разбира се, братята Кенеди – Джон и Боби. Нейната модерна приказка също има, както всички знаем, тъжен край – след като покорява света, тя приключва живота си едва на 36 със свръхдоза барбитурати и вечна мистерия дали това е било инцидент, самоубийство или смърт, причинена от тайните служби. Едно обаче е сигурно – нейната екранна магия не угасва дори десетки години по-късно, истинско доказателство, че Мерилин е нещо повече от просто красиво лице и тяло – тя е поп икона от класата на Елвис. 

Ето и малко секс клишета на килограм

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *