Мелба от български дизайн

Студио Комплект събира всичко интересно в дизайна у нас в последната година

0 коментара Сподели:

Stampa, tochka&tochka

Мелба от български дизайн ни забъркват от Студио Комплект. Те събират за пръв път на едно място 30 примери от българския продуктов дизайн и керамика, мода и текстил, графичен дизайн, илюстрация, бижута и социален дизайн, за да направят годишен “Преглед на българския дизайн”.

Студио Комплект се занимават с български дизайн от над 10 години. Изложбата е поглед над случилото се в дизайна у нас в последната година.

Изложбата ще бъде открита официално на 8 ноември в УниКредит Студио и ще остане за свободно разглеждане от българската публика до 30 ноември. В рамките на изложбата посетителите ще могат да номинират любимия си дизайн за годината.

“Преглед на българския дизайн 2018” обръща внимание на оригиналните и вълнуващи продукти, концепции и дизайнери в България днес и събира примери от последната година”, казват от Студио Комплект. “Изложбата ще покаже приложение на новоразработени материали и функционалности, иновативни начини за комуникация и предаване на послания, дизайн за всички възрасти и за специални общности.”

В категорията Продуктов дизайн и керамика са селектирани произведения на Константин Ачков, Ина Дамянова, Furthermore, tochka&tochka и Елица Бонева. Примерите са обединени от общия знаменател на иновативния подход и отчетлив отзвук в интериорното пространство.

Категорията Социален дизайн подчертава способността на дизайна да работи за облагородяването на средата и провокация за размисъл относно валидността на общоприетите норми. Силни примери, представени в изложбата, са Новото площадно пространство – Крайбрежна алея във Варна, Демократос, кампанията Паметни жени, Пешеходна система за ориентация на туристите в град София и Скритите букви.

В областта на графичния дизайн са селектирани проекти, които показват неговото широко приложение в печат, онлайн, реклама, култура, бизнес, производство и др. Категорията е с участието на студиото Four +, Красен Кръстев, Next DC, Студио Пункт, Габриела Стайкова.

Илюстрация е област от дизайна, която търпи бурно развитие през последните години в България, тъй като дава голямо свобода на изразяване и възможност за активно популяризиране на самите произведения и техните автори у нас и извън страната. В “Преглед на българския дизайн 2018” тя е представена от Borislava Willnevermadeit, Ти-ре, Люба Халева, Костадин Кокаланов, Розалина Буркова.

Нева Балникова, Велислава Божинова, Цеца Георгиева, проекта Сфера, Евгения Цанкова ще представят направени от тях бижута, като обединяващо е разглеждането им като форма на визуални творчески експерименти.

В “Преглед на българския дизайн 2018” категорията Мода и текстил е представена от Стефан Карчев, Мила Чорбаджиева за Шевица, Chopova Lowena, Софтър Уайлд и Стампа.

В рамките на Фестивала МЕЛБА ще се проведе и еднодневен Международен симпозиум с лекции на седем големи европейски имена в продуктовия, дигиталния и графичния дизайн, илюстрацията, медиите, модата и визуалната комуникация. Следи събитието тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *