10 неща, които може би не знаете за бар Петък

Любимият на всички бар навършва 10 години – чудесен повод да се върнем назад в историята

0 коментара Сподели:

Creative Visual Solutions Ltd. (CVS)

На 5 септември (сряда) бар ПЕТЪК гордо ще духне 10 свещички, а епичното празненство по повода се очаква  да мине като цунами през нощна София с парти на три морета: Колодрум София между 17 и 23 часа с лайфове на мултистиловите музикални величия Stereo MCs, хип рапъра Tommy Cash (за първи път у нас), класиците на римите Лого5 и извънземният български проект DAYO ; последвано от афтърпарти в клуб Mixtape 5 съответно с разцепващ рап в основната зала (So Called Crew и NDOE) и щипка фънк фън от SAVA и DoLittle, докато в B-Side падат пломби с дръм-ен-бейс погром. Междувременно купонът в самия бар ПЕТЪК ще бъде усилен до 11 от Xonic & Emil Prize с плейлистата им за лято 2018, както и класики, доказали се през изтеклото десетилетие. Цялото събитие се случва при вход свободен, а за нечовекопотока между двете локации са предвидени напълно безплатни маршрутки.

Ако сте изпуснали метаморфозата на бар ПЕТЪК от малко и уютно мазе до най-горещата точка на Софето, ето няколко интересни факти по темата.

БАРЪТ Е СЪЗДАДЕН ОТ ДВАМА ПРИЯТЕЛИ С ЕДНА ОБЩА МЕЧТА И НУЛА ОПИТ

През 2008 Радослав Мирчев и Кирил Чешмеджиев, по това време съответно на 20 и 25, след дълги години, прекарани в мечтаене по темата и търсене на подходящо място, отварят първия ПЕТЪК на бул. „Васил Левски“ 67. Бъдещото култово софийско свърталище по това време е бившо мазе, доизкопано с 40 сантиметра, ползвано за гей бар, хаус клуб и какво ли още не – има даже аквариум на входа. И двамата дотогава имат опит в заведенията единствено пред бара. Ролята обаче им идва толкова отвътре – сякаш са родени за това.


снимка: Валентин Даневски

БАР ПЕТЪК ЗА МАЛКО ДА СЕ КАЗВА… РЕФЮДЖИ КЕМП

Едно от първите големи решения, които трябва да вземат партньорите, е името на новооткрития бар. Киро настоява за Friday, вдъхновен от песента на Wyclef Jean "Low Income", в която се повтаря „Friday, Friday”. След като Радо не харесва първоначалната му идея, той съвсем насериозно предлага заведението да се казва Refugee Camp, за да могат хората да му викат „Кемпа”. В крайна сметка двамата си стискат ръцете на Friday, само че на български, а останалото е история.

ВЪПРЕКИ ИМЕТО СИ БАРЪТ РАБОТИ ВСЕКИ ДЕН

Колкото и да звучи като виц, до ден-днешен хора звънят в бара и питат дали заведението работи само в петък. Явно по-дълбокият прочит на заглавието и концепцията, че там всеки ден е петък, лекинко убягва на буквалистите.  Само за справка – ПЕТЪК е може би най-работещият бар в София, който освен по цяла седмица е отворен и пълен дори на крайно непопулярни дати като Бъдни вечер и 1 януари.

УНИКАЛНИТЕ ИНТЕРИОРНИ РЕШЕНИЯ В БАРА СА ПО МЕТОДА „НАПРАВИ СИ САМ“

От первазите, сглобени от разцепен на четири бамбук до завесата с касетки на сепарето, всеки детайл е дело на някой от хората в бара. Интересен факт – първата диско топка на бара е реликва от отдавна затворилия врати клуб Black Box, която след едногодишно турне по вили и купони се озовава на тавана в ПЕТЪК.

За съжаление много скоро там среща създателя си след сблъсък с главата на човек, хвърлян във въздуха от своите приятели.

В НАЧАЛОТО НА БАР ПЕТЪК НЕ Е ИМАЛО РУСКА ЗАКУСКА И ИВАН СТОИЧКОВ

Две от запазените марки на ПЕТЪК се появяват със закъснение и в движение. Емблематичният шот коктейл в шейкър с основни съставки доматен сок, водка и маслинка се е родил някак си от само себе си като народна песен. За появата на месиите Ванката и по-добрата му половинка Ники в наши дни се развиват една от друга по-недостоверни теории и се водят академични спорове в редица научни среди. Може би някой ден ще научим истината, засега обаче загадката остава обгърната в мистерия.

СРЕД ИЗПИТАНИЯТА, НА КОИТО СЪДБАТА ПОСТАВЯ БАРА, СА ПОТОП И АПОКАЛИПТИЧЕН СЕПТИЧЕН ИНЦИДЕНТ 

Житейският път на бара освен с бляскави моменти е изпълнен и с адски премеждия. Първата и може би най-грандиозната беда сполетява младото заведение още на откриването му – бирата свършва в 9 вечерта. Черната серия продължава и при второто, малко по-официално откриване седмица по-късно на 12 септември 2008. При 200 души опашка пред вратата тоалетната се запушва и вода с нелицеприятни оттенъци на кафявото залива пода. С общи усилия момчетата успява да изчистят, отпушат и отворят, а до ден-днешен съществува конспиративна теория за саботаж. След това далеч по-незначителни инциденти като наводнение от спукана тръба на топлофикация при пълен с клиенти бар и масов бой с късане на дрехи навръх Коледа, честно казано, бледнеят.  

ЗАД ПУЛТА НА ПЕТЪК СА СЕ РОДИЛИ НЕ ЕДНА И ДВЕ ЗВЕЗДИ

Много от най-често срещаните диджейски имена по флайърите в момента получават старт на кариерата си именно пред миксера на бар ПЕТЪК. За музиката на откриването се грижи не друг, а Ники Феникса (впоследствие дизайнер за Go Guide), който също така е отговорен за първите стикери на бара. Списъкът с резидентите от Първа фаза на ПЕТЪК е дълъг, но споменаване заслужават Савата, Dolittle, Петя Загорчева (SlaveToDaRhythm), Groovy Sessions (Досю Амуджев, Ангел Мишев и диджей Ото), а също така и Jin Monic, за които барът изпълнява ролята на първа репетиционна. 

MIXTAPE 5 ИДВА ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА БАР ПЕТЪК

Колкото и да е трудно да си го представим в момента, парти центъра в подлеза на НДК не го е имало винаги. MIXTAPE 5 се появява едва в началото на февруари 2011, но пък наваксва късния си старт, като успява да закове близо 1500 събития, сред които епични моменти в родната музикална история като например двете поредни тотално солд-аут дати на DUBIOZA KOLEKTIV през 2013. Невероятно но факт – рекордът по посещаемост на клуба всъщност не принадлежи на този епичен лайф, а е фотофиниш между събития с бг артисти: едно от изданията на хип-хоп ивента Back To The Unity, суинг парти на The Smugglers Collective и петия рожден ден на бар ПЕТЪК.

БАР ПЕТЪК СА НОСИТЕЛИ НЕ НА ЕДНА, А НА ЦЕЛИ ДВЕ GO НАГРАДИ

На вторите годишни GO FOOD AND DRINK AWARDS бар ПЕТЪК си тръгват като големите победители в една от най-оспорваните категории – Бар на годината за 2016, само за да повторят успеха си на следващата година. Бар ПЕТЪК също така са горди носители на един изключително интересен приз: наградата на журито в годишни награди за успехите и провалите на българската архитектура през 2016 WhATA AWARDS, където интериорът им е описан като "вдигане на летвата в клубния дизайн на столицата".

СЕДМИЯТ РОЖДЕН ДЕН НА БАР ПЕТЪК Е ПРАЗНУВАН, БЕЗ ДА ИМА БАР ПЕТЪК

В празната година между първия ъндърграунд период на бара, приключил с парти в библейски пропорции навръх Нова година 2015, и рилаунча му като спретната двуетажна къщурка с дворче на адрес „Гурко“ 21, ПЕТЪК продължава да съществува като легенда и концепция. Затова и съвсем резонно седмият му рожден ден е отпразнуван в  Mixtape 5, където всичките стотици приятели на идеята се събират на вдъхновяващи разговори и наздравици за спомени и безспомени от култовото място. Общо взето, това е планът и за този 5 септември – само че, разбира се, умножено по 10.

5 любопитни факта за Пловдив, виж тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *