Една раница и целият свят

Fjällräven Kånken е надраснала модния си статус

0 коментара Сподели:

Това не е сред текущите трендове, както и не е нещо преходно, затова си позволяваме, макар и с горните две уточнения, касаещи раниците Fjällräven Kånken (Фиелревен Конкен), да пишем за тях.

В момент от годината, когато всеки ден наум събираме багажа си и заминаваме нанякъде, е редно да отдадем почит на най-емблематичната шведска раница.

Fjällräven е бранд, основан през 60-те години от Åke Nordin, който открива, че добавянето на рамка към раницата разпростира равномерно тежестта и прави носенето ѝ много по-удобно. Конкретно моделът Kånken бил създаден през 70-те за нуждите на учениците и за подобряване на стойката им и се отличавал със своята колоритност, водоустойчивост и издръжливост. Тя бързо станала любима и на туристите заради нейната функционалност и комфорт, а с днешна дата е сигурно, че точно тази може да бъде намерена във всеки шведски дом. Нерядко – предавана от поколение на поколение.

Подобно на много скандинавски марки, Fjällräven набира популярност извън родината си и редица фешънисти се инспирират от простото и минималистично звучене на бранда, който е достатъчно висококачествен, че да остане задълго. И всъщност така от нърди аксесоар тази раница се превръща през годините в култов моден елемент, който често намира място на гърба на модни блогъри и съвсем обикновени градски хора.

Fjällräven може да се носи в креативни комбинации, да бъде съчетавана с дневните ти модни вълнения или просто да събере всичко необходимо за следващия трип.

Тя е от онези редки случаи, при които функционалността и външният вид вървят ръка за ръка и заради рамката, която споменахме, винаги е в перфектна форма. Направена от изключително устойчив на износване винилов плат, тя има своя собствена идентичност, а арктическата лисица е стилно позиционирана в рефлекторно лого на гърба.

През 2017 Свенск Форм, Шведската асоциация на изкуствата и занаятите, включва раницата в списъка си със защитени произведения на изкуството. Свенск Форм отбеляза, че Kånken е нещо повече от функционален продукт. Тя е част от скандинавското изкуство.

А тук можеш да видиш някои тренди визии в допълнение към твоя аутфит.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *