Дните от седмицата в музика: 11-17 юни

Минавай през дните с лекота и със слушалки в ушите, ето идеи

0 коментара Сподели:

Ако с музика се храни любовта, свирете“, е казал някога Шекспир. Вярвайки, че музиката все още присъства в менюто на любовта, както и че единственото смислено нещо, което можеш да направиш в живота, е да обичаш всеки, който може да бъде обичан, сме подбрали седем парчета – по едно за всеки ден от настоящата седмица.

Свири ги, обичай и си свиркай. Гаранция, че така седмицата ще ти се стори далеч по-приятна от обичайното.

ПОНЕДЕЛНИК / Jorja Smith: Let Me Down

Да вярваш в пет невъзможни нещао ще преди закуска е хубава практика, особено в понеделник. Затова стартираме седмицата с парче на дама, която е получила лично съобщение от Drake в Instagram профила си с предложение за сътрудничество.  Следвайки веруюто „пет невъзможни неща преди закуска“, тя е приела предложението спокойно и зряло (разбирай – без да скача от превъзбуда с викове  „о, Боже!“) или поне така твърди.

Първият ѝ албум излезе на 8 юни, а парчето, което сме избрали от него, се казва Let Me Down защото, колкото и да сме весели, все пак е понеделник.

ВТОРНИК / Vicktor Taiwò: Letters I Wrote

Специално за феновете на James Blake и The Weekend ще дадем вторника на лондонския нигериец с подобен тембър и дебютен албум. Казват, че да пишеш писма до себе си редуцира стреса и спестява хонорара за психотерапевт, а мисленето на немайчин език обостря ума и осигурява повече адекватност на решенията. Казват също така, че човек рядко лъже в писмо до някого, но не сме проверили нито едно от твърденията на практика. Колкото до нигерийския певец Виктор, парчетата от дебютния му албум Joy Comes In Spirit са своеобразни мемоари на преживени емоции – от пристигането му в Лондон преди 20 години до настоящия момент.

СРЯДА / Ravyn Lenae: Sticky

Милиони 19-годишни момичета и момчета по света живеят с ясната идея, че няма никакво значение по кой път ще поемат, след като все още не са успели да решат докъде точно очакват да стигнат. Изключение прави тази американска девойка от Чикаго, която издава вече трето EP  (Crush), изцяло в посоката на соул и r’n’b музиката. Сравняват я с Frank Ocean и Solange, тя самата сравнява правенето на музика със силни наркотици, ние избрахме парчето Sticky за средата на седмицата, защото тогава всички задачи, които те очакват, са някак по-натрапчиви.

ЧЕТВЪРТЪК / Jungle: Happy Man

Приближавайки края на седмицата, няма нищо по-подходящо от парче с думата happy в заглавието. Jungle официално се завръщат на сцената с две нови парчета и обещание за албум някъде в близкото бъдеще, а техните познавачи усилено се кълнат, че групата не е загубила нищо от звученето, таланта и настроението си за онези четири години, през които са се отдали на безшумна почивка.

ПЕТЪК / Arctic Monkeys: She Looks Like Fun

Далеч от посттийнейджърския звук, който имаха в началото, последният албум на Artic Monkeysвсе повече изоставя китарните рифове и все по-охотно се излага на разнообразни музикални влияния. Знаем, че очакването на този албум изпокъса нервите на истинските фенове (тийзването беше велико), но крайният продукт вече е факт. She Looks Like Fun, вярваме, подхожда на петък вечер.

СЪБОТА / Batuk: Call Me Naughty

Къде е купонът, ръцете горе… и т.н. популярни клишета за съботното ни танцувално предложение, идващо от Южна Африка. Двама продуценти на електронна музика и една дама с атрактивен глас от региона са се нагърбили със задачата да запознаят останалата част от света с наличието на хаус, соул и техно култура в редиците на гордата африканска младеж. С привкус на португалски звук и традиционни африкански ритми парчето, което сме избрали за съботно настроение, се е получило действително купонджийско.

НЕДЕЛЯ / Thom Yorke: The Axe

В неделя всеки себе си чете, затова и предложението ни е по-скоро строго меланхолично:  състои се от напевния, тъжовен глас на Том Йорк и едно от новите му парчета, представено (за удоволствие на публиката) на първия концерт от европейското му турне във Флоренция.

И нека музиката да не спира с Ocean Wisdom и Spotify.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *