5 БЪЛГАРСКИ ФИЛМА В ДОМ НА КИНОТО ТАЗИ СЕДМИЦА

Тази седмица те каним на пет изцяло български ленти в любимия Дом на киното.

0 коментара Сподели:

Българското кино е нещо, като първата любов – или ти оставя горчиви спомени за цял живот,или те кара да се усмихнеш от сърце само когато се спомене името му. Противоречивите мнения за него си ги знаем, но пък ние сме очаровани от не едно и две български кино проявления, така че тази седмица ти препоръчваме някои нови и не чак толкова родни ленти, които вярваме ще са от „усмихващия“ тип кино.

ОСТРИЕТА

Лентата на режисьора Николай Стефанов е първият документален филм за фризьорството в България и ни разказва за четирима майстори на българското фризьорско изкуство – Кръстю Капанов, Евгени Петров, Недялко Недялков и Тодор Тошев, или работна група К.Е.Н.Т. Те са решени да превърнат занаята си в изкуство в едно трудно за артистична изява време. Боя за коса, забъркана от кожарска боя и спирт, четка за коса, сглобена от вретено и игли, лак за коса от бира или лимонада – това са пособията, с които бъдещите майстори започват професионалния си път, за да стигнат до златни медали на най-големите световни състезания.

Кога: 27.05. неделя, 19:00 ч.

Къде: Дом на киното

Вход: Билети тук

РАДИОГРАМОФОН

Определено впечатляващ филм на България в копродукция с Полша. Режисьорът Рузие Хасанова избира Александър Хаджиангелов, Яна Титова, Александър Алексиев, Александър Иванов, Стефан А. Щерев, Деян Георгиев, Стефан Мавродиев и Ованес Торосян, за да пресъздадат историята от 1971 г., в която един баща изминава пеш 100 км, за да купи радио на обсебения си от рокендрола син.  Как рокендролът достига до Родопите? „Радиограмофон“ е филм за музиката, свободата и идентичността през времена, в които тези понятия изобщо не са на почит.

Кога: 28.05. понеделник, 14:30 ч.

Къде: Дом на киното

Вход: Билети тук

ОТКРАДНАТ ЖИВОТ: КРИТИЧНА ТОЧКА

Не знаем как възприемаш родните сериали, но истината е, че специално този има огромен брой почитатели. Във вторник пък е неговият голям финал или поне краят на последния сезон и екипът ще го отбележи подобаващо, като се срещне с всички фенове на сериала в Дома на киното. Ние симпатизираме на актьорския екип, защото сред него са някои от любимите ни имена, които са ни впечатлявали неведнъж на кино и театралния небосклон, така че ще и се порадваме на живо.

Кога: 29.05. втоник, 19:30 ч.

Къде: Дом на киното

Вход: Билети тук

ТРАНСГРЕСИЯ

Режисьорът Вал Тодоров ни разказва за диви партита, състезания с мотори, тройка, огньове на плажа, евтино студио за татуировки, стилен спа хотел, дегустиране на вино, пушене на трева и трансгресивен секс. „Трансгресия“ е филм за връзките – свободни и наложени, буквални и метафорични, словесни и музикални, истински и измислени, генетични, сексуални или просто сънувани.

Кога: 30.05. сряда, 20:05 ч.

Къде: Дом на киното

Вход: Билети тук

ЛИТЕРАТУРНИТЕ МЕСТА НА СОФИЯ 

Екатерина Минкова, която е режисьор на лентата, с помощта на проф. д-р. Райна Гаврилова, проф. Михаил Неделчев, доц. Пламен Дойнов, д.н. Петър Величков и Катя Зографова ще ни направят част от една литературна и поетична разходка из София. Тя ще ни накара да попътуваме през времето и ще ни покаже различните пространства, свързани с литературата и с големите ни писатели, а ние очакваме разходката с нескрито любопитство.

Кога: 31.05. четвъртък, 19:00 ч.

Къде: Дом на киното

Вход: Билети тук

Ако искаш да разбереш кои култови сцени, киното изряза при екранизацията на хитови романи – виж тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *