5 филма в Дом на киното, които не са за изпускане

Селектирахме ти 5 ленти, на които със сигурност ще ни срещнеш, защото са в личната ни графа – задължителни

0 коментара Сподели:

Киното си е особена ракия, както казват старите хора. То е въпрос на вкус, на конкретно настроение, на усещане и на желание за емоция в точно определен момент. Ако ти се плаче, и най-смешната комедия ще ти се стори безвкусна, а ако искаш да се вдъхновиш за работа, и най-красивата любовна история може да те отегчи до безкрай. Има обаче филми, които направо са си в графа задължителни за гледане заради тяхната художествена стойност, обща култура, която ти дават, или заради новите неща, които ти показват. Ето защо ти предлагаме пет ленти, които според нас трябва да са в препоръчителния ти списък през тази неделя и идната седмица, защото от тях има какво да научиш.

ЛЪВКРАФТ

Всичко, в което е замесен Леонид Йовчев, е странно, непривично и експериментално, което пък го прави задължително за гледане. „Лъвкрафт“ е представление лекция за Хауърд Филипс Лъвкрафт, който е странна, забележителна фигура в литературната история. Въпреки че приживе остава почти напълно неизвестен и умира в бедност, неговите произведения имат огромно влияние върху horror жанра в литературата, киното, музиката и поп културата. Театърът в киното или представлението, което ще гледаш, всъщност е и лекция, тъй като експериментира с понятия от Лъвкрафтовата вселена с фактология от биографията и литературата му. В ролите ще са Леонид и Галя Костадинова, така че събитието обещава да е интересно.

Кога: 15 април, 19:30 часа
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

И ПОСЛЕ СВЕТЛИНА 

Прожекцията на „И после светлина“ ще завърши с гостуване на самия режисьор Константин Божанов, така че мислим да не пропускаме тази среща. Филмът ни разказва за сложния вътрешен свят на Павел – емоционално крехък и социално отчужден младеж, който избягва от къщи с надеждата да заживее със своя идол – енигматичния художник Арно. Самотен и лутащ се, Павел се опитва неуспешно да се сближи с персонажите, които среща по пътя си – път, който го доближава до самия него.

Кога: 15 април, 21:05 часа
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

8'19”

Всичко от Георги Господинов ни е задължително за четене, а когато неговите новели се екранизират във филм-омнибус, това автоматично се превръща в задължително за гледане. Ако още не си го направил – сега му е времето. Лентата, сглобена от 6 истории, показва точно 8-те минути и 19 секунди, които преживяват хората, преди вестта за смъртта на слънцето да стигне до тях. Собствената продукция на БНТ е събрала 6 кратки разказа от сборника на Господинов „И всичко стана луна”, преразказани на езика на киното от едни от най-популярните ни режисьори, а в главните роли ще видиш имена, като Ирмена Чичикова и великия фотограф Симон Варсано.

Кога: 16 април, 19:30 часа
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук


ЛИЦАТА НА ВИТОША

Това е прожекция с кауза и затова я поставяме в нашите кино посещения тази седмица. Ако обичаш планината и те интересува какво се случва с най-близката до сърцето ни – Витоша, това е твоята лента. Проектът e документален и показва историите на хора, свързани с Витоша – хижари, спасители, алпинисти, водачи, спортисти. Филмът разказва как всеки може да намери своето място в планината, така както тя може да намери място за всеки един от нас!

Кога: 17 април, 19:30 часа
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук 

ЧЕРВЕНО, ТВЪРДЕ ЧЕРВЕНО

Теб може да не те интересува какво се е случило преди 89-а година у нас и по света, може дори да не си чувал за Държавна сигурност, но ако е така – това не е похвално, да си знаеш. Ето защо, за да усетиш нещата отвътре, когато червените връзки и отношения господстваха в родната действителност, ти предлагаме да видиш историята на Божина Панайотова. След 25 години във Франция тя се връща в България с камера в ръка и едно главозамайващо съмнение: „Ами ако семейството ми е сътрудничило на Държавна сигурност? Ако родителите ми са част от тези „червени боклуци“, срещу които народът протестира?“. Божина започва да разследва, готова на всичко, а приключението ѝ се превръща в трагикомична одисея, която смесва шпионски екшън със семеен филм.

Кога: 17 април, 21:05 часа
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

А, ако ти се гледа сериал, този може би ще ти допадне.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *