5 филма за надеждата в Дом на киното

София се изпразва околопразнично, а ние ти предлагаме пет киноленти с фокус върху най-хубавото напролет – надеждата

0 коментара Сподели:

Около празниците всички си правим различни равносметки, но както казваше един приятел „Колкото и да го мислим, едва ли ще го измислим тоя живот“, така че ние ти предлагаме една алтернатива на козунаците, яйцата и екзистенциалните колебания, а именно вдъхновяващи ленти, които правят точно две неща. Възхваляват живота и дават надежда за едно по-добро утре. Дали в розовия оттенък на любовта в дъвката за балончета, дали в смелата идея на двама чудаци на достолепна възраст, решили да избягат от медицинските грижи и света, дали в промяната в скучно литовско градче, дали в изкуството на „Щастливият филм“ – животът се случва където най не го очакваш и хубавото е, че винаги ти намигва съучастнически, за да ти напомни да го погледнеш от оная, по-хубавата му страна.

ДЪВКА ЗА БАЛОНЧЕТА

Гледахме „Дъвка за балончета“ няколко пъти и откровено я препоръчваме и на теб, ако още не си свършил тази работа. Във филма на Станислав Георгиев – Роги Иван Юруков и Теодора Духовникова се срещат след много години и по малко си спомнят детството си от 80-те, което са имали заедно. Със спомените и многото въпроси за онова поколение, които задава лентата, лека-полека, почти на пръсти идва и споменът за любовта на порасналите хлапета. А тая любов е като дъвка „Турбо“ и се оказва, че сокът ѝ май не свършва толкова бързо.

Кога: 10 април, 13:30 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: Купи билети тук

ПРОРОКЪТ

Анимационната антология на режисьора Роджър Алърс („Цар Лъв“) събира международно признати аниматори, за да превърнат този проект в истински шедьовър. „Пророкът” на ливанския автор Халил Джубран е един от най-популярните сборници поезия, вдъхновил милиони читатели и преведен на над 40 езика от първата си публикация през 1923 г. Вечните стихове са представени в нова, запленяваща анимационна форма в този филм, а ние по-добър начин от поезия и анимация, за да си върнете надеждата и усмивките, май не се сещаме.

Кога: 10 април, 17:30 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: Купи билети тук

ТЪРСАЧ НА УДОВОЛСТВИЯ

Бихме ви препоръчали всичко на тая земя, в което участва Хелън Мирън. Тази жена, освен че е велика, излъчва такова достолепие и младежки устрем, че по-обнадеждаващ и борбен образ от нея за повдигане на духа просто няма. Сега си представете, че до нея застава Доналд Съдърланд, а режисьорът е италианец и се казва Паоло Вирдзи. Историята на „Търсач на удоволствия“ разказва за стария кемпер, с който Ела (Мирън) и Джон Спенсър (Съдърланд) са ходили на почивка с децата си през 70-те години. Една лятна утрин, отчаяно искащи да избягат от медицински грижи, които ще ги разделят завинаги, двамата шокират децата си, качвайки се в остарялото превозно средство и хващайки пътя към Кий Уест в търсене на ново приключение, а може би и на нова надежда.

Кога: 11 април, 18:00 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: Купи билети тук

ЧУДО

В тази копродукция между Литва, България и Полша с оператор – любимия ни и ненадминат Емил Христов, ще видим историята на Ирена, която води отегчителен живот в малко, сънено литовско градче. Всичко се променя с пристигането на чудат непознат – американец. Носещ се на крилете на тъжно-смешната меланхолия, подчертана от изкусната камера на Емил, филмът изследва темите за принадлежността, идентичността и скъсването с историческата предопределеност.

Кога: 12 април, 14:05 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: Купи билети тук

ЩАСТЛИВИЯТ ФИЛМ


Лентата от 2016 г. на Хилман Къртис, Бен Наборс и Стефан Сагмайстер ни предлага историята на австрийския дизайнер Щефан Загмайстер, който живее в Ню Йорк – града, за който е мечтал, и бележи успехи в работата си – създава обложки на албуми за „Ролинг Стоунс“, Джей-Зи и „Токинг Хедс“. Но смътно подозира, че трябва да има нещо повече от това, и междувременно се самоизследва. Изследва изкуството, живота и себе си, а ти можеш да се насладиш на автентични кадри на Голямата ябълка и на един човек в розов костюм на заек, който подскача из града в търсене на себе си и на онова повече, което май всички търсим.

Кога: 12 април, 21:05 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: Купи билети тук

Освен на кино, през април ще си прекарваме времето и така…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *