Златна скулптура на Lady Gaga

Dave Cortes нашумява с 24-каратова златна скулптура на Lady Gaga, облечена с Alexander McQueen. Статуетката е оценена на $250 000

  • 14.10.2013
  • от Вяра Чолакова

Американският скулптор Dave Cortes е творец, който обича хиперреалистичите проекти, както и това да преминава през изкусно оформени, но понякога и карикатурни образи. Стреми се към изграждането на фигури с присъствие.

Някога приятел на Cortes му показва обява, според която McFarlane търсят скулптори и художници, които да съживят техните анимационни герои, и точно това се оказва подходящият повод за артиста да се изяви. Така той започва да експериментира дръзко и да прогресира с изключително бързи темпове. Изкарва двугодишен курс при McFarlane, след което артистът започва да работи за себе си. След бърз поглед на списъка му с клиенти ни правят впечатление имената Marvel, DC Cosmics и Disney. Dave Cortes учи класическа и дигитална скулптура в училище за визуални изкуства в Ню Йорк. В момента работи (почти денонощно) в своето собствено студио, а именно Cortes Studio в Gowanus, Brooklyn.


Това, което привлече вниманието ни към него и неговото творчество, е впечатляващата златна 24-каратова скулптура на поп изпълнителката Lady Gaga, облечена от глава до пети в Alexander McQueen. По-интересна за нас обаче се оказа стойността от 250 000 долара за умалената двойничка на музата. Това, в което Dave Cortes ни убеждава, е, че умее да лансира образи, превръщайки ги в произведения на изкуството - било то дигитално, традиционално или рапидно. Явно доказателство за това е идеята му да запечата визията на ексцентричната певица, обявена за модна икона за 2011 от Съвета на американските модни дизайнери, превръщайки я в луксозен продукт. Въпросната скулптура затвърждава Lady Gaga като една от най-отявлените скандални диктаторки на модата, а отскоро и като муза в причудливия свят на иновативното творчество, или накратко казано - в Cortes Studio.