Доайенът на театралния плакат с култова изложба

Димитър Тасев до 12 ноември в галерия „Академия“

0 коментара Сподели:

Ако сте като нас и откачате от удоволствие пред култовите графики, визуално изкуство и стилистика на 60-те, 70-те и 80-те години, то има за какво да се усмихвате до края на седмицата. Бащата на театралния плакат у нас Димитър Тасев отбелязва своята 80-годишнина с наслада за сетивата – изложба от свои произведения, която може да бъде видяна в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1 до 12 ноември. С експозицията Националната художествена академия (НХА) чества и 70-годишнината на специалност „Плакат и визуална комуникация“, а експонатите са автентични театрални плакати (сериграфия) от музейната сбирка на НХА и от архива на автора.

Димитър Тасев е роден на 31 март 1937 г. в София и споделя, че рисува още от дете. Баща му е искал да стане инженер, а той винаги е мечтал да бъде художник. През 1964 г. завършва с отличие Националната художествена академия, специалност „Плакат“ в курса на проф. Александър Поплилов и започва да работи като плакатист в Народния театър за младежта. Негово дело е запазеният знак на фестивала „Златният Орфей“, а след това следват изложби в България, Германия, Будапеща, Рим, Осло, Ню Йорк и Аман. Творбите му са показвани на международните биеналета на плаката във Варшава, Лахти и Монс. Проектира още българските национални експозиции в Лайпциг, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Стокхолм, Лагос, Дамаск, Милано и др. Работи на Димитър Тасев са публикувани в редица престижни сборници като: Graphis, Neue Werbung и NOVUM Gebrauсhsgraphic.

Най-престижният сборник за графичен дизайн Graphis публикува осем негови различни произведения през годините, а театралният му плакат за „Сезонът на големите дъждове“ стои в колекцията на Музея на плаката в Лос Анджелис.

През 1983 г. става доцент, а през 1993 г. и професор в НХА. Носител е на наградата „Александър Жендов“, орден „Кирил и Методий“ Първа степен, Първа награда от Триеналето на плаката, награда на Съюза на българските архитекти, годишната награда на СБХ и наградата на Световната организация за детски театър АСИТЕЖ. Проф. Тасев е почетен член на ADC Bulgaria, а негови плакати са в колекциите на музеите на плаката във Варшава и Лос Анджелис.

Повече от това не знаем какво да добавим, освен че работите му са най-често чрез ситопечат и със запазената марка на Тасев – плътният контур, сигналните цветове и силната стилизация. Изчистените произведения без много „думи“, но със силно визуално послание отличават художника, а според куратора на изложбата гл. ас. д-р Ненко Атанасов – „Повлиял на художествените ценности на плаката през втората половина на миналия век и положил този фундамент сред своите възпитаници, проф. Димитър Тасев и днес остава ярък пример за автентичност и възхищение в съвременната визуална среда“.

Чакаме те в галерия „Академия“ за плакат на квадрат!

И тъй като темата изкуство никога не се изчерпва с едно име, разбери повече за още един творец тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *