Пич, това ми е полата!

Или как трябва да реагираш на всяка непоканена ръка, която усетиш по тялото си

0 коментара Сподели:

От 15 минути седиш облегната на бара с надежда този от другата страна да те забележи

и да ти даде животоспасяващата минерална вода. Повдигаш се на пръсти, почти ще легнеш на плота, за да му привлечеш вниманието. Но вместо да видиш пред очите си протегната ръка, в която има нещо за пиене, усещаш друга ръка, отзад. Да, точно там. Залепва се небрежно за дупето ти, докато се усетиш какво става, вече я няма. А собственикът на същата тази ръка седи нахилен до теб, все едно нищо не се е случило. “Тъпак” казваш си, но наум. Можеш ли да направиш нещо друго. И трябва ли?

Това се случва толкова често и на теб, и на другите момичета, а и момчета, че едва ли не е прието за нещо нормално. Случва се не само в бара, но и в градския транспорт и на други места. А и ако се развикаш, по-вероятният коментар на другите ще е: “Ми като си с толкова къса пола, какво очакваш?”. Не е ли така?

Не, не е. Късата пола е просто къса пола. Не е покана за секс. Потникът също. Голият гръб и той. Изобщо както и да е облечено едно момиче или момче, никой няма право да го докосва без негово позволение и съгласие. Обаче това правило или не се знае, или не се спазва, или някои хора просто не могат да се удържат. Но вие трябва да знаете, че никой никога не може да използва телата ви или ваши снимки без изричното ви разрешение! А ако не го пише в интернет, значи не е вярно?. Всъщност вече го пише.

Супер симпатичните Loveguide вече трета година се грижат за това момичетата и момчетата в България да са наясно кое в любовта, секса и отношенията е окей и кое не. Защото отвъд уж невинната случка в бара или в автобуса, която описахме, когато става дума за престъпления като сексуален тормоз, насилие или експлоатация, България е начело на черните статистики. Всяка 4-та жена у нас е жертва на сексуално насилие, като в 9 от 10 случая сексуалното насилие е извършено от познат на жертвата – съпруг, любовник, партньор, близък, роднина, член на семейството. 

Какво да направя, ако някой ме принуждава да правя неща, които не искам? Или ми изпраща неприятни съобщения със сексуален смисъл? Нормално ли е да искат да им пращам голи снимки? Ако ме води на ресторанти и ми купува скъпи подаръци, трябва ли задължително да правя това, което поиска, дори да не ми харесва и да ми е гадно? За някои отговорите на тези въпроси са очевидни, но за много други със сигурност не са. Именно за тях е и кампанията “По-добре недей!”, в която Loveguide обясняват просто и ясно какво е тормоз, насилие и сексуална експлоатация. Как да се предпазиш и как да реагираш, ако се случи на теб или на твой приятел.

Изгледай видеата и прочети повече, а ако нещо не ти е ясно, от Loveguide са готови да отговорят на всичките ти въпроси. Така че следващия път, като тръгнеш на дискотека, няма проблем пак да си сложиш късата пола, но да си готова да реагираш адекватно на всяка непоканена ръка, която усетиш по тялото си.

Спалнята на умните момичета крие своите тайни.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *