За една по-зелена София

Ако погледнем от разстоянието на времето, столицата наистина е позеленяла... от хубост

0 коментара Сподели:

Етюд-и-Те на София

София е европейски град с историята си, с духа на своите граждани и с нещата, които й се случват в културен и емоционален план през последните години. Няма как да оспорим това, че градът ни е сред най-бързоразвиващите се в Европа и за кратко се превърна в любима дестинация на много чужденци заради гостоприемството, свободата и възможностите, които дава на обитателите си. И колкото и да е странно за нас – постоянно живущите тук, тя всъщност се променя. За добро!

Вярно, бавно, но славно визуалната трансформация е налице, а отдели в общината като „Благоустройствени дейности и природни ресурси“ вършат все повече и повече за по-зеленото реноме на града. Всички районни администрации разполагат с набор от ландшафтни архитекти и еколози, които извършват текущи дейности, както и сезонни и дългосрочни цели. В този ред на мисли много са тези, които смятат, че „хората в общината“ нищо не правят, но истината е, че повечето виждат това, на което са свикнали да обръщат внимание (а именно 50-те квадратни метра зелени площи пред входа им), и това, което мислят е просто мнение, а не обективен поглед над цялата картинка. На територията на Столична община има огромен фонд зелени територии, които се стопанисват спрямоконкретен бюджет, който се актуализира и гласува в началото на всяка година. Тенденция е този бюджет да расте и причината е, че в световен мащаб се обръща все повече внимание на обществените пространства – ако погледнем ретроспективно, ще забележим, че всички по-големи паркове в Столицата са с все по-добър вид.

Ремонтирани детски площадки, нови настилки, подмяна на осветителни тела и още редица промени намират място и в междублоковите пространства.

Направихме си труда да поискаме кратка справка на нещата направени от 2010 година насам и резултатът е следният: реконструи­раният Южен парк и парк „Гео Милев“, градината пред Националната библиотека, пешеходната зона на бул. „Витоша“, възстановяването на парк „Врана“ и отварянето му за посещения. Налице е и частичен ремонт на Борисовата градина, където е разнообразено и осъвременено озеленяването. Освежени са цветните фигури на знакови места, както и гербът на София на бул. „Яворов“, Софийския университет, бул. „Черни връх“ и Градската градина. А тази година очакваме всички нюанси на зеленото да бъдат върнати и в парковете в крайните квартали Младост, Дружба и Западен парк.

По програма „Зелена София“ можеш да получиш до 5000 лв. (под формата на материали) за облагородяване на междублоковите зелени площи.

Добрата новина е, че държавните структури все по-често си сътрудничат с млади локални организации, което някак дава живец на зелените инициативи извън периферията на идеалния център. Все повече са усилията, хората, техниката и бюджетът в тази посока, но особено важен момент все пак остава поддържането на новоизградените територии. А той, както можеш да се сетиш, зависи най-силно от гражданите. Всички ние сме изтъкани от очаквания за светло градско бъдеще, очакваме нещо насреща, но няма как да не излезем нито веднъж през годината пред блока си и да очакваме градинката пред него да прилича на английски двор. Затова донякъде околният ландшафт зависи всъщност от усилията на всички нас!

Споделяме ти още един проект, който подкрепя идеята за зеленина в столицата.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *