Как да различиш истинския бар от поредния скучен кафе-клуб

Няколко признака, че местенцето, в което пиеш след работа, си има собствено “сърце”и автентичен дух

0 коментара Сподели:

Студът превзе улиците. Намърда се дори под шала на вратлето ти и вероятно вече се чудиш как точно се поддържаше добро настроение през зимата. Ще ти припомним: с редовно излизане навън. Къде навън, когато температурите са рекордно ниски ли? Позна, на бар. Но нека да е истински бар. От онези, в които животът кипи, без да търси излишно внимание. Там, където се събират най-големите лунатици: автентични веселяци, самотници и най-обикновени безделници. Където музиката е по-скоро фон и гали душата ти, но по никакъв начин не разкрива коя година е навън, в реалния свят. Нито дори коя епоха е.

Дано не попаднеш на някое от полираните безинтересни места, кичещи се с титлата bar. Обикновено те просто играят ролята на декори за снимките на хора, лишени от истинска младост. Ветераните на нощния живот познават разликите между истинските барове и лъскавите имитации. Запомни как изглежда автентичният бар, за да не прахосваш заплатата си за пиене на погрешното място.

Няма прозорци

Липсата на прозорци спестява излишната работа на съвестта, събира самотните посетители в забавни компании и създава паметни истории. Редовните тук рядко искат да знаят кое време е станало. Тъмната приглушена атмосфера е добър знак, че се намираш където трябва, но, от друга страна, тя е и най-лесна за копиране от самозванците.

Пиенето е класическо и не е скъпо

Коктейлите в автентичните барове, ако изобщо ги има в менюто, се изчерпват с няколко добре познати класики. Говорим за силен вкус и минимално количество добавки от сорта на чадърчета и резенчета папая във формата на русалка към напитката ти. Тук трябва да добавим, че в повечето случаи се предлага само един вид наливна бира, защото тези места са създадени за хора “над нещата”. Ако ти забъркат прекалено модерен коктейл с фюжън излъчване и органични съставки, кръстен на анимационен герой и с космическа цена, знай, че си попаднал в увеселителен център за хипстъри, а не в истински бар.

Барманите сякаш идват от друг свят

Ако човекът зад бара прилича герой от “София – ден и нощ”, а колежката му напомня на повечето момичета, които срещаш по улицата, то не просто не се намираш в автентичен бар, но най-вероятно скучаеш под звуците на енергични до втръсване денс парчета в някое постно заведение, което през деня предлага обедно меню, привечер превключва на торти и салати, а нощем кани диджей, за да си осигури постоянен приток на предвидими и еднакви клиенти.

Барманите в автентичните барове излъчват специфична комбинация от неповторим личен стил, мъдрост и капка лудост. Държат се много приятелски (и не те игнорират по половин час като фалшивите си аналози).

Въпреки това имат погледа на човек, познаващ тайните на Вселената, които ти нямаш никакъв шанс да научиш.

Освен това те оставят у теб впечатление, че ако някой от клиентите започне да буйства, ще го успокоят на мига, макар и да си нямаш представа точно как (карате, винг чун, силата на мисълта?).

Редовните посетители са уникати

Приличат на статисти в криминален филм от 60-те и са там почти всяка вечер. По това можеш да отличиш добрия бар с история от еднодневните заведения – разнообразието в характерите на хората наоколо и тяхното постоянно присъствие в клуба.

Декорът също е специфичен

Ако заведението изглежда така, сякаш съществува от 200 години, столовете са излющени, а по барплота тук-таме са издълбани разни съмнителни мъдрости, то това е автентичен бар. Друг добър признак са епичните тоалетни. Нямаме предвид сладката мивка във формата на начервени устни, нито каквито и да е модерни дизайнерски решения изобщо. Говорим за стени, покрити от горе до долу с графити. Те приканват бунтаря в теб следващия път да се завърне с маркер. Леко мърлявата обстановка по тези места сякаш разказва историята на няколко поколения, загубени в забавленията си. Затова, ако се чувстваш прекалено уютно в тоалетната на заведението, най-вероятно не се намираш в истински бар.

Наоколо се разхожда куче

Хората се радват на животинчето и го наричат по име. То маха с опашка и явно познава всички, но никой не знае кой е собственикът му. Това е стопроцентов знак, че се намираш в автентичен бар.

Автентичността не е изчерпателна гаранция за добро прекарване. Възможно е да се окаже, че тези забавления хич не ти допадат. Нека не забравяме, че останалите места също имат своя чар. А ако все не успяваш да уцелиш точното заведение, не забравяй, че са необходими години, за да може едно местенце да придобие собствено излъчване. След като попие достатъчно история, то става мълчалив, но постоянен и любим герой в живота на своите посетители.

След като научи да различваш истинските барове, кажи какво работиш, ама честно?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *