Cava по всяко време

Испанска изтънченост на достъпни цени

  • 10.08.2013
  • от Нора Тарандова

Cava може да се пие когато сме щастливи и когато сме тъжни също. Понякога може  да се пиете и когато сме сами. Испанците  задължително поръчват от местното пенливо вино, когато са  в компания без  това да е някаква особена традиция.Cava може да отпиваме, когато сме сити и да сипем повече, когато сме гладни. Иначе нито глътка, ако не сме жадни! Няма никакво съмнение, че Cava е второто по важност пенливо вино в света след шампанското, а Испания е вторият най-голям производител на пенливо вино в света след  Франция с над 200 милиона бутилки годишно, предимно Cava. Това вино се предлага абсолютно навсякъде по  кафенета, във винени барове, в ресторанти. Туристите в Испания също доста вдигат консумацията.

В превод  Cava може и да означава изба под земята, но това всъщност е печат за достатъчно  качествено и сериозно контролирано пенливо вино, достойно да се предлага като аперитив наравно с френско шампанско в ресторанти  със звезди от "Мишлен". Разликата е накрая в сметката, че е много по-тънка. Пиеш вино направено по абсолютно същата технология като шампанското, но на цени между 10 и 30 евро в магазина. Не плащаш за скъпия тероар на местността Шампан или за претенциозно вино от Калифорния. Cava обаче не е шампанско и няма да бъде. То се оценявана според собствените му  достойнства и те не са никак малко.

вино, Cava

Както всички качествени вина в Европа, Cava се произвежда само от деклариран географски район. Това е зона разположена в 10 провинции в Каталуния, Валенсия, Арагон, Навара, Риоха и  „Страната на баските“.  Близо 95 процента от цялото количество обаче се прави в Пенедес, зона на юг от Барселона. Градчето Сант Садурни д’Аноя е провъзгласено за столица наcava, защото там са най-големите изби Frexenet и Codorniu, като други по-малки производители, включително Juvé y Camps, чиито вина до едно са представени в България заедно с тези на Frexenet и на имението Masia Bachна  братята Пер и Рамон Бах.

Независимо, че на етикетите на Cava пише método tradicional, това пенливо вино се прави по абсолютно същия метод на вторична ферментация,като шампанското. Просто тероара и сортове грозде са други. Използва се  основно  Xarello, Macabeo и Parellada  (шарело макабео, пареляда), като според някой от световните винени корифеи това бяло грозде няма шанс да се бори за най-добро в света. В производството на cava са разрешени добавки на други сортове, като шардоне и малвазия от белите и гарнача, монастрел, трепат и пино ноар от червените. Макабео прави свежестта и киселините, пареляда дава тялото, а шарело придава финеса с онзи лек аромат на земя. Стареенето на виното в бутилките може да продължи от 9  до 30 месеца  при температура между 55 и 59 градуса по Фаренхайт. От време на време бутилките се завъртат така, че утайката да се събере в областта на гърлото им.

вино, Cava

От както Европейският съюз въведе юридически спецификации през 1991 г., с които стандартизира качеството за виното cava,в основата на корковата тапа на всяка бутилка е отпечатана звезда с четири точки. Отделно в зависимост от съдържанието на захарса има 6 официални видаcava -  Extra Brut (до 6 гр. захар на литър), Brut (до 15 гр)., Extra Seco (12-20 гр.), Seco (17-35 гр.), Semi-Seco (33-50 гр.), и  Dulce – повече от 50 гр, подходящо най-вече за десерти. По-сладките варианти омекотяват ароматите и са особено добри по време на парти. Тенденция обаче очертава по-сухите стилове подходящи за съчетаване с храна. Важно е обаче Cava да се пие в чаши за шампанското, много добре изстудено, може и по всяко време.