5 отбивки за уикенд като този

Ако още се чудиш

0 коментара Сподели:

Краят на юни ни звучи като идеална възможност хем за слънчево-дъждовна, хем за не чак толкова гореща, почивка, така че избираме 5 дестинации, на които да се заведем следващите дни.

Водопад Горица край с. Овчарци

Горица е един от седемте овчарченски водопада, намиращи се в северното подножие на Рила планина. Висок е 39 метра, като се състои от два отделни пада на водата. До него се стига по приятна за изкачване екопътека, която започва от тепавиците в покрайнините на село Овчарци.

Горица е най-ниско разположеният водопад в Рила – на 900 метра надморска височина. Освен него нагоре по течението на реката могат да се видят още шест по-малки водопада с височина 5 – 15 метра.

► Тръгнете по направлението София – Благоевград – Кулата. Малко преди входа на Дупница има отбивка за селата Овчарци и Ресилово. Щом стигнете до центъра на с. Овчарци, ще видите информационна табела за екопътеката. Тя започва от двете тепавици в края на селото.

Язовир Батак

"Батак" не е от най-големите язовири в България, но е един от най-красивите. Намира се в Западните Родопи, в близост до Пазарджик. Той осигурява прекрасни условия за почивка сред природата с възможност за риболов и практикуване на различни водни спортове – разходки с водни колела, лодки, джетове. В западния му край е изграден планинският курорт Цигов чарк. В тази част на язовира пейзажът се допълва от красиво малко островче, което е необитаемо. В близост до язовира се намира третият по височина връх в Родопите – Голяма Сюткя (2186 м.). От тук започва пътят Батак – Доспат, който е един от най-живописните в България. Той минава покрай още няколко красиви язовира – "Голям Беглик", "Широка поляна" и "Доспат".

► Язовирът се намира на около 4 км от Батак и на 12 км от Велинград. До него има асфалтов път.

Остров Света Анастасия

Св. Анастасия е един от седемте български острова в Черно море и третият по големина. Неговата площ е едва 22 дка, които се обхождат за не повече от 10 минути. През вековете островът е сменял няколко пъти своето предназначение. През Средновековието тук е имало манастир, който на няколко пъти е бил опожаряван и нападан от пирати. След това на три пъти островът се е превръщал в затвор. По времето на комунизма пък е служил като убежище на бургаската интелигенция. През последните години островът стана и снимачна площадка.

В средата на комплекса е църквата "Възнесение Господне", която е останала непокътната и до днес. Интересното е, че монашеската обител оцелява през всичките векове на османското владичество, но запада през първите години след Освобождението, когато мястото е било недолюбвано от новата власт в освободена България. Има сведения, че цар Фердинанд е искал мястото за своя резиденция, но е получил отказа на местните власти в Бургас. В резултат на това са спрени дотациите за църквата и манастирът започва да запада.

► До Св. Анастасия можеш да стигнеш най-лесно с туристическо корабче, което тръгва от големия мостик в бургаската Морска градина. Корабчета до острова има и от някои от съседните морски курорти – Созопол, Несебър, Слънчев бряг. Другият вариант е да наемеш водно такси. Собствениците на рибарски лодки в Бургас предлагат такива услуги срещу заплащане. Щом стигнеш до кея на острова, ще ти поискат и символична входна такса от 1 лев на човек.

Демир баба теке

Това е култово място за мюсюлманите в България, намиращо се съвсем близо до тракийската гробница край с. Свещари. Двете са част от историко-археологическия резерват "Сборяново", обхващащ комплекс от древни селища, светилища и некрополи.

Учените го определят като алевийско тюрбе (малък мавзолей). Той е бил издигнат в памет на Демир баба (в превод – Железния баща), историческа личност и духовен водач, живял през XVI в.

Мюсюлманите алеви са етнорелигиозна група, която има собствени религиозни обичаи и вярвания, различни от установената мюсюлманска обредност. В техните ритуали има елементи от християнството и езичеството. Строели са гробници за своите светци.

Смята се, че Демир баба теке се намира върху руините на древно тракийско селище. Макар да е строен от мюсюлмани, храмът и мястото са почитани и от християни. На големия събор за Илинден тук се събират хора от различни изповедания. Те правят курбан и преспиват в района, за да добият силата на Демир баба и да се излекуват.

► От Разград поемете в посока Исперих. След това трябва да хванете пътя за с. Малък Поровец. След като подминете селото, ще видите разклон за Свещари. Демир баба теке се пада вляво от пътя. За по-сигурно питайте някого от местните жители.

Соколски манастир

Смята се, че манастирът е основан през 1833 г. от монасите Йосиф Соколски и Агапий, дошли тук от Троянския манастир. Според друга теория на това място е имало действащ манастир още през Средновековието, който е бил възстановен от двамата монаси през XIX век. Най-голямата забележителност е чешмата на Кольо Фичето в двора на манастира, построена през 1868 г. Тя има кръгообразна форма и 8 чучура със соколи.

Стенописите отвън и отвътре на черквата са от 1862 г., сътворени от поп Павел и сина му Николай. Иконостасът е дело на тревненски майстори. Вярва се, че иконата на Св. Богородица Троеручица, поставена в малък иконостас от лявата страна на черквата, е чудотворна. Ценните икони обаче са заменени с копия заради набезите на крадци.

► От Габрово се насочете към "Етъра", подминете отбивката за етнографския комплекс и следвайте пътните табели към манастира.

За повече идеи за пътешествия до малко познати места в България можеш да си вземеш книгата "Нови 101 отбивки" на Иван Михалев и Елина Цанкова

ВИЖ КАКВО ДА ПРАВИШ ТОВА ЛЯТО

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *