RUBATONG – УПАДЪЧНИЯТ КОНЦЕРТЕН УИКЕНД ПРОДЪЛЖАВА…

След Tiger Lillies наред са холандците

0 коментара Сподели:

Живи ли сте след TheTiger Lillies? Тогава има кой да ви доубие в неделната вечер – това са Rubatong от Амстердам, супергрупа с корени в импро-пънка (The Ex, Palinckx, Roof), класическата музика за маримба и вибрафон, фрий джаза, метъл-рапа, упадъчния блус и театралния пърформанс.

Rubatong гостуват в София по покана на фестивала за неконвенционална музика Alarma Punk Jazz и ще изнесат своя дяволски (и дяволски добър) рецитал в Първо студио на Националното радио в неделя вечер (17 април) от 22.00ч. Часът не е случаен – тази музика изисква нощна светлина, атмосфера и отписване на понеделника като работен ден от предварителните ви планове.

Rubatongе група, създадена от Люк Екс, най-дългогодишния басист на гостувалите вече на „Аларма” пънк легенди TheEx (от 1983 до 2002г.) и Хан Бурс – поет, гласов експериментатор, фронтмен на формации от вълната, която условно можем да наречем Dutch difficult music – сиреч, групи като Palinckx и Motobs, работил още с TheEx, Ex Orkest, Ornament & Crime Arkhestra и пр.

Квартетът се допълва от блус-чудовището Рене ван Барневелд, познат в миналото и като китарист на Urban Dance Squad (холандските Rage Against the Machine)

и Татяна Колева (вибрафон), един от най-уважаваните и световно признати български перкусионисти, създател на Amsterdam Marimba Weekend и YouthPercussionPool, носител на титлата „Музикант на годината” на БНР за 2009г.

Турнето, на което е Rubatong вече премина през Любляна, Марибор и Москва, като българската дата е оставена за grandfinale. В София в неделната вечер ще ги видим заедно с китариста Тайс Елзинга, едно от сериозните имена на новата холандска сцена днес, а ето какво разказва и самият Люк Екс блуса в музиката на групата, който е не просто елемент или съставка, а една по-сериозна вътрешна настройка между състоянията на медитация и параноя в музиката:

„Винаги съм се интересувал много от традицията и корените на блуса, как звучи и как е звучал, как се развива по-късно в музиката на хора като Кептън Бийфхарт. Блусът винаги е бил много важна част от моето музикално образование. И да, можем да обобщим, че всички в Rubatong имаме малко от това блус усещане и си го харесваме” (из интервю за Портал „Култура”)

Билети по 10 лв можете да закупите в мрежата и на касите на Eventim, на входа на залата преди концерта ще са по 15 лв – цени, твърде символични, реверанс към прибиращите се с такси в нощна София.

Един от присъствалите на концерта на "Рубатонг" ще спечели двоен пропуск за най-новото представление на нечовешките театрали от  МЕТЕОР. "Тотална щета" е на 18 април в ДНК.

Виж как се разподават концерти в Лондон, Париж, Амстердам, Лос Анджелис и Ню Йорк без една изсвирена нота пред публика...

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *