ДА ПОГОВОРИМ ЗА ТАТУИРОВКИ

Малко история и най-добрите студиа в София

0 коментара Сподели:

Винаги много се вълнувам, когато говоря за татуировки. За рисунки по тялото. Поезия, разлята в мастило. Нашето поколение приготвя на бъдещето най-готините старчета, които могат да съществуват. Именно благодарение на тези късчета изкуство по тялото.

Възникването
Вероятно татуировки има, откакто има и човеци. Неизтриваеми символи по тялото са открити в древен Египет, но дори и много преди това, още при първобитните хора има татуировки, които носят силата на тотем, племенен знак, магическа сила. При индонезийските и полинезийските племена татуировките се предават от поколение на поколение. Много от жените в древна Япония пък татуират на лицата си семейното си положение. Представяш ли си? Има и нещо още по-невероятно.

Съществува информация, че на атола Нукуро са били убивани деца, родени от нетатуирани майки. Изкуството върху тялото върви през вековете, променя формите си спрямо нациите и народите, минава се през капитан Джеймс Кук, благодарение на когото светът вижда татуиран полинеизиец, който се превръща в сензация, в жива галерия. Около татуировките се шуми, предизвикват полярни мнения и през 1891г. американецът О‘Райли създава електрическа татуираща машина, което поставя началото на нещо много велико и красиво. Минават още няколко века и се стига до мен и теб, които също рисуваме по телата си и сме част от нещо толкова велико и свещено.

Ритуалът
Татуировката е вричане, себеизразяване, един отделен и специален свят, който е съкровен и интимен. Дори и болката е сладка, когато знаеш какво престои да се случи. Машинката бръмчи по оня познат начин, в студиото ухае така, че да те опие и да искаш още. Симпатичен/а татуист/ка започва да приготвя иглите. Ти сядаш. Чуваш как ръкавиците се плясват леко в дланта. Скицата е на тялото ти. Готов ли си? Три… две… едно… след няколко мига вече усещаш случващото се върху тялото, разправяш разни щуротии на готиния тип, който прави красоти с теб, боли те, кожата ти се зачервява, мислиш за дивашкото удоволствие, което изпитваш, нямаш търпение мястото на кожата ти да гори, да бъде прилежно обвито във фолио и да изпиеш няколко студени бири след татуирането. Докато си на стола, за няколко мига всичко, което е важно, е само този микросвят, който съществува между стените на любимото ти студио и твоето сърце.

Докато си на стола, за няколко мига всичко, което е важно, е само този микросвят, който съществува между стените на любимото ти студио и твоето сърце.

Скептиците
Понякога ми става много мъчно за хората, които не схващат татуировките. И това не е ирония или сарказъм. Наистина ми е мъчно. Вероятно в мрънкането под мустак крият някакви свои несполуки, мъки и всякакви други сиви нюанси. Но срещу тях не бива да се застава с агресия, защото изкуството на рисунките по тялото е нещо, което няма да влезе в света им. И аз няма да им обяснявам какво символизира слънцето, кацнало на рамото ми. Няма да им казвам колко много значи то за мен. Познавам хора, съхранили бабите и дядовците си в една малка картинка, скрита някъде на глезена, хора, които всеки ден си напомнят важните за тях неща от живота, поглеждайки нещо красиво на ръката или врата си. Ама и те няма смисъл да обясняват. Имаме цветя, изкуство, музики, спомени, смисли, философия и мечти, съхранени в телата и кожите. Те не са на нас. Те са нас.

Историите
Повечето умни, готини, интелигентни и прекрасни хора, които решават да рисуват по телата си, знаят какво и защо го правят. Сега ще открехна една скоба. Знаеш ли какво? Само си мислиш, че имаш време за всичко в живота и че си прекалено млад. Признай си, че поне веднъж се е случвало да сграбчиш главата си, не вярвайки коооолко бързо минава всичко. Ако има нещо, което е много важно за теб, което искаш да си припомняш и изживяваш отново всеки ден и искаш да си го нарисуваш на тялото, давай.

Това си ти и твоят вътрешен свят. Ако рисунката е отражение на късче вътре в теб, просто почукай на вратата на студиото, чуй звука от машинката и остави артиста да те нарисува. Ще бъде важно за теб. Само си мислим, че има време. Май трябваше да затворя скобата? Много е специален моментът, в който попиташ някого какво се крие зад татуировката му и той започне да ти разказва. С един въпрос отваряш вратата към вътрешен свят, за който нищо не подозираш. Татуировката прави тялото ти твое, различно, единствено, уникално, прекрасно, артистично и толкова специално!

Татуировката прави тялото ти твое, различно, единствено, уникално, прекрасно, артистично и толкова специално!

Издънките
Разбира се, историята познава и много случаи на кофти издънки, но на мен лично ми е важно непросветените да знаят, че татуировките НЕ са затворнически шарки, НЕ са тийнейджърски глупости, НЕ са като лепенките от кроасаните, без значение, че изброените често се срещат из градския. Бая народ се подвежда по „тенденциите“, споделя ти съкровената тайна, че не можеш да съдиш, а only god може. Някой с ръката си ти казва, че някога в далечното минало е обичал някоя Катя или Сашка, ама много ви моля, мили непросветени, нека това не е представата ви за това изкуство.

Ако искаш да отидеш на едно прекрасно място, на което ще има от другите – от шедьоврите, то трябва да се ориентираш към Bulgaria Tattoo Expo. Събитието ще събере над 100 артисти от България и Европа. Ще има 3D Tattoo Mapping шоу и благотворителна кампания за НАО Рожен на Bulgaria Tattoo Expo III плюс музика и много бръмчащи машинки. Датите са 16 и 17 април, мястото е Зала 3 на НДК. Под покривите на двореца ще се съберат едни от най-талантливите художници на България, Англия, Италия, Германия, Чехия, Гърция.

А пък ако имаш идея да се татуираш днес, утре, вдругиден, ако животът ти се струва прекалено кратък и искаш някой прекрасен артист да нарисува нещо много готино на тяло ти, ето няколко студиа, които си струва да посетиш:

OLD TIME TATTOO


It's all about the good old times. Студиото се намира на улица „Юрий Венелин“ 36. Владимир и Крис са артистите, които могат да ти предложат богато разнообразие от ретро и винтидж идеи за татуировки, които да са такива, каквито са били в доброто старо време. Стилът и изработката са изключително прецизни. От теб остава само да идеята за татуировка!

SOFIA HARDCORE TATTOOS


На „Витошка“ няма само шумни кафета и малки магазинчета. На номер 45 можеш да намериш това студио. В ядрото на Sofia Hardcore Tattoos са Александър Бояджиев – вокалист на хардкор бандата Last Hope, замесен е и Александър Първанов – Шута от Vendetta, Piranha. Основен татуист е Иво Възкресенов, който последните три години е творил в Норвегия. В студиото често гостуват татуисти и помещението е създадено с много любов към боди арта, хардкор музиката и алтернативните човеци.

ARTCORE TATTOO SOFIA

Мястото е ул. „Хан Крум“ 38. Петя и Евгени могат да оцветят тялото ти във всевъзможни цветове и оригинални работи! Особено ако искаш нещо забавно, цветно, защо не и анимационно, нещо свежо, разчупено и наистина красиво, това е правилното място, на което със сигурност ще получиш това, което искаш!

MAGIC NEEDLE

Ул. „Уилям Гладстон“ 20-22 е мястото, на което е ситуирано новото и по-голямо студио на Magic Needle (since 1994!) с главен татуист Людмил Василев, който може да направи с кожата ти такива неща, за каквито и не си мечтал. С повече от 15 години опит, много добро настроение, внимание към всеки клиент и свръхпрофесионализъм това е студио, в което наистина си заслужава да отидеш, особено ако имаш нестандартни идеи за големи, сложни, многопластови и оригинални татуировки.

INK BROTHERS

Валентин и Генислав. Since 1998! Двамата артисти са скрили помещението си в един безистен на „Графа“. Точният адрес е ул. „Граф Игнатиев“ 35А. Табела TATTOO те приканва да влезеш в света на татуировките и да се зарибиш завинаги! Често можеш да засечеш един от двамата на по цигарка пред безистена и ако решиш да се рисуваш при тях, трябва да си сигурен, че ще си тръгнеш с много по-красиво творение от това, на което си се надявал. Опитът, професионализмът и талантът се срещат в машинката, с първата капка мастило започват да се случват чудеса, останалото е история.

 

SOFIA TATTOO INK

Ние сме на „Парчевич“ 55ще видиш написано във Фейсбук страницата на студиото. И е хубаво да запомниш, че са там, защото говорим за професионално студио с едни от най-старите художници в професията – от 1993 година. Всякакви различни и нестандартни идеи за татуировки са добре дошли. Бъди сигурен, че татуистите ще направят от идеята ти шедьовър, но да знаеш, заслугата е тяхна!

 

ВИЖ КАК БИХА ИЗГЛЕЖДАЛИ ИЗВЕСТНИТЕ ЛИЧНОСТИ С ТАТУСИ ОТ ГОРЕ ДО ДОЛУ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *