ОЩЕ ПЕТ РЕТРО КОМПЮТЪРНИ ИГРИ

Когато "Старо, но златно" е достатъчен аргумент

0 коментара Сподели:

Star Wars VIII е все още далеч, а Свети Валентин току-що отмина, така че защо не се отдадеш с чиста съвест на малко гарантирано удоволствие с:

SUPAPLEX– ОТ THINK!WARE DEVELOPMENT (1991)

Запознай се с Мърфи – малка червена топка, която яде всичко по пътя си и изглежда като втори братовчед на всеизвестния мистър Pacman. Мърфи се размотава в един много приличащ на интегрална платка свят в търсене на определен брой блестящи предмети, наречени инфотрони. Всяко ниво представлява лабиринт от прегради, портове, компютърни чипове и тежки метални топки. Последните трябва внимателно да бъдат размествани, така че да освободят място за преминаване, без да затрупат прохода или самия Мърфи.

Звучи объркващо, но веднъж като почнеш да играеш, всичко си идва на мястото. Просто е: ядеш зелената платка, разбутваш металните топки, внимаваш да не се взривиш в някоя дискета, бягаш от ножиците, за да вземеш инфотроните, и си обираш крушите през най-близкия изход.

Играта е логическа и екшън едновременно. Логическа, тъй като на всяко ниво трябва да се досетиш за правилния път до всеки инфотрон. Екшън, защото в много ситуации оцеляването ти ще зависи от бързината на пръстите ти. Тази коварна комбинация изисква постоянна концентрация, защото не би искал една нелепо паднала на главата ти топка точно след като си открил хитрия път през дадено ниво, да те накара да преиграеш всичко отначало.

Играта се състои от всичко 111 изпиляващи нервите нива с нарастваща трудност и респектиращи имена като „Любимото на Айнщайн”, „Садизъм” и „Ще се видим утре”. Можеш да прескочиш до три нива по всяко време, с условието в по-късен момент да се върнеш и да ги довършиш. А ако в края все още изпитваш нездрав апетит за още от този слънчоглед за ума, можеш да потърсиш някоя от многото допълнителни колекции нива, създадени от заклетите фенове на играта. Любимо изпитание: 107-о ниво. Ако успееш да го минеш, моля остави коментар под статията как, за бога, си успял.

Свали безплатно оттук.   Играта е достъпна и за Андроид.

BARYON–ОТ ACRO STUDIO (1995)

Baryonе от онези шеметни екшъни, които наподобяват шофиране в насрещното движение, защото, докато летиш в космическия си кораб към горната част на екрана, всичко живо лети в обратната посока и се опитва да направи живота ти черен. Музиката в тази „вертикальная стрелялка” е подходящо динамична, а сцените са добре представени визуално, така че за разлика от други екшъни от този тип в крайна сметка можеш да различиш какво се случва на екрана.

Най-готиното в Baryon е, че корабът ти се взривява от дори само едно точно попадение. Звучи като противоречие, но всъщност означава, че във всеки момент неприятелите на екрана са така разпределени, че да има поне едно място, в което си защитен. Т.е. за разлика от други подобни игри, в които екранът е дотолкова залят с гадове, че е невъзможно да не поемеш някой удар, тук всъщност можеш и има смисъл да пилотираш майсторски. А да оцелееш всред всички взривове, лазери и изтребители камикадзе, воден от точната си преценка и интуиция, е най-близкото усещане до Силата, което можеш да получиш в която и да е игра.

Мултиплеър режимът позволява участието на двама играчи, което логично удвоява емоциите. А в стремежа си да се добереш до следващата степен на твоето оръжие често ще влизаш с партньора си в интересни дискусии като „Остави червения ъпгрейд за мен! Червеният е за мен! Взех го! Нееее… превърна се в син… Защо не го взе ти?!”. Любимо оръжие: по-мощното.

Свали безплатно оттук.

LOTUS III: THE ULTIMATE CHALLENGE–ОТ MAGNETIC FIELDS(1993)

Това е едно много приятно рали отпреди ерата на сериозните симулатори като Need for Speedи Colin McRae. Колите се управляват лесно и дори да излезеш от пътя или да удариш друг състезател, не катастрофираш, а в най-лошия случай просто губиш време. Всичко, което ти остава, е да надуеш и бездруго надъхващата музика, да натиснеш бутона за газ и да се впуснеш в надпревара из пустини, заснежени трасета и ултрамодерни градове.

Играта предлага възможност за втори играч, при което екранът се разделя хоризонтално на две. Удоволствието да мернеш опонента си в огледалото за обратно виждане и да му се изпречиш точно когато се опитва да те задмине, може да се сравни само с това да го прередиш, докато зарежда бензин, и да го блокираш. Ако играта имаше възможност за мултиплеър в мрежа, щеше да е легендарна.

Добри думи трябва да се кажат и за саундтрака, който е динамичен и така добре пасва на играта, че си струва да го запишеш и слушаш и в твоя собствен болид. Любим модел: Esprit S4

Свали безплатно оттук.

WARLORDS 2 – ОТ STRATEGIC SIMULATIONS (1993)

Warlords 2 e походова стратегия с фентъзи мотиви. Целта в нея е класическа – да превземаш градовете на враговете си, да ги използваш за производство на нови единици, с които да завладяваш нови градове, и така, докато буквално „изтриеш” опонентите си от картата. Игратаe,разбира се,най-интересна в мултиплеър режим, в който можеш да се събереш с до осем свои приятели и бавно и методично да ги превърнеш във врагове както на монитора, така и в реалния живот.

В този суров свят на „Меч и Магия“ Магията е застъпена по-слабо в сравнение с Меча. Няма телепортация, няма портали между измеренията и ако спешно имаш нужда от осем отряда тежка пехота, за да защитиш столицата си например, е най-добре да си ги изпратил още завчера. Тази безмилостна логистика всъщност е едно от достойнствата на играта, тъй като учи на дисциплина и организираност или поне това е, което можеш да изтъкнеш пред близките си, докато се готвиш за пореден път да загубиш два-три часа с нея. Любим саундтрак: „Конан”! Не новият, класиката от 1982 г.

Свали безплатно оттук.

CONQUESTS OF THE LONGBOW: THE LEGEND OF ROBIN HOOD–ОТSIERRA ON-LINE (1991)

Ако обичаш свободата, справедливостта и добрите истории, а семейното ти мото е „Граби от богатите, давай на бедните“, то Conquest of the Longbow e точно за теб. Играта е в добрия стар жанр на графичните приключения и в нея влизаш в ролята на не кой да е, а на самия Робин Худ.

Легендата разказва, че създателите й са прекарали впечатляващо много време в проучване на епохата, за да й предадат по-голяма автентичност. Това личи от атмосферата на местата, тематичната музика, дрехите на героите и най-вече от езика им, който е някаква забавна смесица от поетична лирика и староанглийски лафове.

В приключението са включени всички известни моменти от историята за Робин Худ, както и няколко специално добавени. Ще имаш възможност да устройваш засади, да участваш в знаменития турнир по стрелба с лък, да спасиш верни приятели от Нотингамския затвор, да се надпиваш с местния абат или кротко да играеш дама в близката кръчма (но, внимание – Стария Хари е местният шампион).

Често имаш повече от един избор как да действаш. Вместо да заплашиш някого с лъка си, можеш да го подкупиш или омаеш с думи, а всяко действие се възнаграждава с различен брой точки, чрез които можеш да следиш общия си напредък в приключението. Като цяло играта те оставя с чувство на удовлетворение и е достойна да се нареди сред най-добрите заглавия в жанра. Любим момент: вечер, когато с вярната си дружина пиете ейл и обсъждате събитията от деня.

Свали безплатно оттук.    Играта е достъпна и за Андроид чрез специален емулатор.

Забележка.За да играеш посочените игри на PC, ще ти е необходим безплатниятемулатор DOSBox.

Виж предните 5, които Николай селектира за нас.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *