ПЕТ ВИНО ДЕСТИНАЦИИ, КАКТО НИЕ СИ ЗНАЕМ!

Няколко места, които си заслужават пътя през февруари

0 коментара Сподели:

През февруари времето реши да ни го направи почти пролетно, ето защо и ние не му оставаме длъжни. Пътуването ни е в кръвта, а когато говорим за най-любовния месец, то си е направо задължително. И понеже не сме фенове на онзи, американския празник, решихме да посрещнем това време от годината типично по нашенски. С няколко извънградски традиции и много вино, от хубавото. Ето как:

ГР. МЕЛНИК И „ЗЛАТЕН ГРОЗД“
За по-добра винена дестинация от Мелник изобщо не се сещаме. Мястото е най-малкият град в България, с едва 250 жители, което ти гарантира заслужена романтика и усамотение. На безпаметното ти напиване пък също няма да има много свидетели, което си е бонус, откъдето и да го погледнеш. Мелник е обявен за културно-исторически резерват и за град-музей, а всяка от престарите му къщи е реставрирана и превърната в уютен хотел или вила за гости, така че почивката ти тук наистина се очертава да е доста автентична. Пирин планина и Мелнишките пирамиди също те очакват, за да се насладиш на неповторимата им красота, а точно през февруари в града се случва и ежегодният фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд“. Великолепното мелнишко вино, на което ние отдавна сме фенове, получавано от специален сорт лозя, донесени чак от Сирия, прочува града из целия свят. На феста ще имаш възможност да опиташ специална селекция, много сортове от местни производители, както и апетитни мелнишки блюда. Точните дати са 6 и 7 февруари, а повече за събитието можеш да научиш тук.

С. ИЛИНДЕНЦИ И БОГОВЕТЕ НА ВИНОТО
Село Илинденци е една от малко известните туристически дестинации и ние услужливо ти я прошепваме, защото определено заслужава внимание. Мястото се намира само на 17 километра от Сандански и се слави в околността със забележителната си природа и стара история. Над селото се намира лековит извор, до който е изграден красив параклисен комплекс, а в земите около него са открити множество находки, като оброчни плочи на Тракийския конник, Артемида, Зевс и Хера, подставка от статуя на Дионис, фрагменти от мраморна арка и още много други. Именно заради мистичното минало на мястото всяка година тук се провежда и Празник на боговете и виното. По стара традиция се смята, че именно на него боговете на виното слизат от върховете на Пирин, придружени от шумна свита и мома Кераца, на която е кръстен и уникалният сорт бяло вино керацуда – вино от най-стария сорт бяло грозде, запазен у нас и отглеждащ се в тукашния район. На празника се извършва и специалният тракийски обред Розалии, който е съхранен отпреди 4000 години. Датата за всичко това е 6 февруари.

ГР. БЯЛА И ПРАЗНИК НА ЛОЗАРИТЕ И ВИНАРИТЕ
Обикновено посещаваме град Бяла в горещо лято заради любимото ни Карадере и заради усмихнатите местни, които винаги ни посрещат подобаващо. През февруари обаче също има причина да се отбиеш на няколко километра от Варна. И тази година по традиция в града ще отпразнуват празника на всички лозари и винари Трифон Зарезан, както го правят от десетилетия – на 14 февруари. Отново винарите в града ще имат възможност да премерят своите сили и майсторлък в традиционния конкурс „Най-добро домашно вино", а участие ще могат да вземат домашни червени и бели вина, произведени на територията на община Бяла. Очакват те още много традиционни ритуали, а на площада в градчето се очертава истинска веселба, както само тук го умеят. Не ти препоръчваме зимни къпания в морето, но пък те съветваме да отидеш до брега, за да видиш колко красиво е тук и през февруари.

ГР. ПЪРВОМАЙ И ВИНОТО
Сещаме се за едно немного прилично лафче за Първомай, което ще запазим за себе си, а на теб ще кажем, че тук на 6 февруари, точно на площада пред читалището, ще можеш да се насладиш на автентичния празник на виното и винопроизводството – „Първомай 2016“. На събитието те очакват песни и танци до зори, както и много местни сортове бели и червени вина. Ще има и конкурс, разбира се, на който ще можеш да се запознаеш с местните производители и да дегустираш на воля какво са сътворили през 2015 г. Ако пък надпиването ти омръзне, можеш да се разходиш до местните природни забележителности, като връх Драгойна – прастаро тракийско селище, с. Виница, което е и едно от малкото естествени находища на блатно кокиче в страната, праисторическото селище Кале или язовир „Езерово“, на който можеш да наловиш малко прясна рибка за винените си приключения.

ГР. ЗЛАТОГРАД И „ТРИФОНИАДА“
Град Златоград е в най-южната точка на милата ни родина и това го прави една от любимите ни зимни дестинации. Мястото впечатлява с Етнографския си ареален комплекс, Етнографския музей, Музея на просветното дело в Средните Родопи, храм-паметника „Успение Богородично“, който е и първата църква, построена в Родопите по време на османското владичество, както и Килийното училище, намиращо се в двора й. Старият град пък е изключително живописен, а малките калдъръмени улички ни пренасят в едно друго време. През февруари тук се провежда и един истински празник на виното. „Трифониада“ е традиция, а с нея се отбелязват и празникът на любовта, и този на питието на боговете. На 13 февруари в Етнографския комплекс – Златоград, и от 11:00 часа на мегдана в Стария град ще се проведе традиционно народно веселие с местните фолклорни групи и конкурс за излъчване на най-добрия местен производител на вино. Присъстващите ще имат възможност да опитат различни вина и безплатни отбрани мезета, а за останалото златоградчани гарантират, че ще е голЕмо. Както само тук си знаят!

В случай, че ти се остава в София, то виж какво ти предлагаме да правиш през февруари.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *