ПРЕГЪРНИ МЕ И ЗАТВОРИ ОЧИ

Или как да оцелееш, ако попаднеш на кизомба парти

0 коментара Сподели:

Ако някой ви покани да танцувате „танца на любовта”, каква ли ще бъде първата ви асоциация? А ако ви заведе на място с приглушено осветление и ви обясни, че това не трябва да ви смущава, защото и без това е по-добре да затворите очи? Нали сте дама. Не се налага и да мислите. Преди да побързате да се възмутите, наум или гласно, все пак минете от другата страна и отидете на едно кизомба парти. Усещането си заслужава.

Музиката е силна. Бийтът кара въздуха да вибрира. На дансинга мъжете и жените изглеждат подозрително близки.

Дамите са затворили очи, а кавалерите ги водят,следвайки ритъма. Първоначално ви се струва странно. Познават ли се тези хора? Всички ли миришат приятно? Мога ли да прегърна човек, когото не познавам?

Някъде между третата и десетата песен отговорите идват сами. Кизомбата е преди всичко обмен на енергии и за целта е нужен близък контакт. Чувствен, а не сексуален, както веднага ще пояснят танцуващите.

Наричана „анголско танго”, кизомбата става все по-популярна. Почти всеки ден от седмицата някъде из София има парти за любителите на красивия танц. От 1 до 3 април в столицата ще се проведе и първият изцяло кизомба фестивал в България. На него едни от най-добрите световни танцьори ще демонстрират уменията си и ще водят класове за различни нива.

А как да танцуваш семба

Предшественик на кизомбата е сембата, която също намира привърженици. Тя е по-динамична, закачлива и хватът е по-далечен. Анголците танцували семба, но гледали и португалците, които танцували танго, и се стараели да имитират движенията им. От срещата на двата танца се появила кизомбата.

За да я танцуваш, обаче трябва да си готов да се довериш на някой друг, да се отпуснеш и да оставиш музиката да те води.  Ролите на мъжа и на жената са ясно изразени. Мъжът е водещата фигура. Той решава каква да бъде следващата стъпка и неговата задача е да поведе жената. Тя от своя страна трябва да следва.

И тук идва бариерата за някои по-феминистично настроени жени. Практиката обаче е доказала, че тези, които са се върнали след първия урок и са си дали време да свикнат с ролята си на жена, са се влюбили. Не в кавалера си, а в цялото усещане.

Кизомбата дава възможност на дамите да бъдат женствени, а на мъжете да ръководят парада.

Разбира се, жените могат да танцуват и с жени. Някои, както могат да потвърдят опиталите, са и по-добри кавалери от мъжете. Важното е да ти е приятно да танцуваш с човека, когото си поканил или чиято покана си приел.

Затворте очи

Добър съвет, от който може да се възползвате, е да затворите очи. Така ще се оставите да ви водят другите сетива и ще „видите” същността на танца. За разлика от някои стилове, където фигурите предизвикват възхищението на публиката, в кизомбата всичко се случва вътре в двойката. Там се създава един нов свят. Той може и да съществува само в рамките на една вечер, на една песен или на един миг. В него всичко се гради с музика, усеща се с тялото и остава отвъд физическото. До следващото парти и до следващата покана да затвориш очи.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *