ДНЕВНИК НА РОМА: MEIMI SANCHEZ

Срещаме те с една кубинка, която приготвя и пие ром като по учебник

0 коментара Сподели:

Преди броени дни в България се проведе световният коктейлен шампионат на IBA (International Bartenders Association). Решихме да се отбием, за да разберем как изглежда коктейлната карта на света и имаме ли си място на нея. Бързо ни спечелиха няколко кубинци, пристигнали у нас като посланици на Havana Club. Забъркаха ни два вълнуващи коктейла и ни поканиха да опитаме Havana Club Seleccion De Maestros и Havana Club Añejo 15 за пръв път в България. Решихме да си спретнем дегустация като професионалисти, ето защо помолихме международния посланик на бранда Meimi Sanchez да ни разкрие това-онова от дневника на рома.   

Как стана такъв ром ентусиаст?
Винаги съм била такъв! Дори когато бях барман, ромът беше категорията, която най-много ме вълнуваше. Всички коктейли, които обожавах да приготвям, бяха с база ром – Royal Bermuda Yacht Club, Daiquiri, Red Rum и разбира се Pina Coladа.

С какво те впечатли събитието, от което стана част в България?
Знаех много малко за коктейлната сцена в София и останах много приятно изненадана от барманите, които срещнах, и коктейлите, които опитах. По време на моя Havana Club уъркшоп в рамките на IBA много голям процент от посетителите бяха бармани, чиито знания за рома бяха впечатляващи. Посетих Спутник, където много ми хареса – барманът беше много приветлив, харизматичен и опитах мастика.

Какво прави Havana специален ром?
Уау, това е въпрос, на който, за да отговоря, ми трябва цял ден.

Havana Club е специален, защото обединява всичко кубинско. Най-добрата репрезентация на кубинския ром и кубинската култура въобще.

Как да дегустираме ром като професионалисти?
Начинът, по който аз го правя, е първо да погледна цвета, той може да ти каже много за рома, особено за това, колко е стар. Не забравяй, че “опитваш” първо с очите си, така че тази част е много важна! После подуши аромата му. Той те подготвя какво тепърва ще вкусиш. След това отпий малка глътка, опитай да усетиш финиша. Дегустацията на хубав, стар ром отнема време, не си позволявай да бързаш.

Какво е историческото значение на Havana за теб?
Някога Havana Club е играл огромна роля в кубинската коктейла култура и все още го прави. През 30-те и 40-те години Куба е една от най-желаните дестинации в света, това е и време, в което са създадени едни от най-иконичните коктейл – Mojito, Daiquiri, Cuba Libre.

Куба е първата държава, която има барманска гилдия през 1924 година, наречена Club de Catineros, сега се казва ACC.

Това помогнало много на индустрията да се развие, а кубинските бармани до ден-днешен са уважавани по цял свят.

Как хората са пили рома си преди 50 години, а преди 100?
Хората винаги са му се наслаждавали по два начина – чист и силен или в коктейли.  Някога имало коктейл, наречен Canchancharra, който предшествал Daiquiri и се пиел от войниците през десетте години Гражданска война в Куба. Ром, лайм и медена вода е това, от което е направен. Бил задължителен преди битка, за да им даде увереност.

Какво е Хавана лично за теб?
Родена съм в Хавана и живях там до дванайстата си година, след което се преместих в Англия. Най-ранният ми спомен е как с баща ми и с неговите приятели играем домино, което беше сигурен знак, че нощта настъпва. Малко след това, когато ромът потичаше, игрите спираха, а резултатът се запазваше до следващия път. Havana Club ми напомня откъде произлизам.

Как обичаш рома си?
Зависи от случая. Обичам дайкири като първа напитка за вечерта, Cuba Libre, когато съм с приятели, El Presidente with Seleccion de Maestros след дълъг ден и Havana Club 15 като диджестив след хранене.

Кои са последните тенденции в коктейлите с ром?
Обръщане към класиката, но с нов прочит на това, как изглежда тя. The Havana Club Cocktail Grand Prix е състезание, което се провежда два пъти в годината и състезатели от над 40 страни отиват в Хавана, за да се включат. Миналата година англичанинът Andy Loudon направи прекрасен простичък коктейл, наречен Pina de Plata (сребърен ананас) 35 mc HC3, 35 ml свеж ананасов сок, 25 ml сухо бяло вино, 15 ml сок от лайм  и 10 ml захарен сироп. Съвсем класическо и лесно да го направиш във всяка точка на света.

Как смяташ, че ще се развият коктейлите и въобще начинът, по който ги приготвяме, през следващите 10 години?
Трудно е да се каже, трендовете се подменят един с друг много бързо. Забелязвам, че барманите трупат все повече и повече знания за съставките и търсят нови комбинации. Много барове работят в сътрудничество с главни готвачи и дори използват техните трикове, за да извлекат вкусове и аромати. Надявам се това да стига все по-далеч. Да направиш коктейл, който става за пиене, е лесно, да направиш добър коктейл и да разбираш съставките отнема време и търпение.

Тагове: Havana Club
Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *