ДИВИ И ЩАСТЛИВИ (ВИДЕО) ИГРИ

Особено качествена порция развлекателен софтуер

0 коментара Сподели:

За последните два месеца на териториите на гейм индустрията се случиха няколко интересни неща. Поред на номерата получихме софтуер за новите конзоли, който можем да наречем истинска класика, излезе най-кърваво бутафорният Mortal Kombat за всички времена, а Nintendo официално обяви, че работи върху нова конзола. Между другото наизлязоха и един куп малки и големи заглавия, на голяма част от които ще обърнем внимание в следващите редове. Истината е, че всеки, който долюбва дигиталните игри под една или друга форма, няма право да се оплаче от липса на качествено съдържание.

Ще стартираме с нещо кърваво. И още по-качествено:

BLOODBORNE
Платформи: PlayStation 4

Какво е?
Духовен наследник на PlayStation 3 класиката Demon's Souls, зад която отново стои геният на Хидетака Миязаки. PS4 ексклузив, за който притежателите на останалите платформи ронят крокодилски сълзи.


Защо да играя?
Чисто и просто защото говорим за най-добрия развлекателен софтуер за настоящото поколение конзолни платформи и PC. Защото творението на From Software е от заглавията, които в рамките на цялото си времетраене възнаграждават играча за неговото търпение и разбиране. Защото говорим за 35-40 часа качество от най-високо ниво. Защото ще бъдеш ударен като с мокър парцал, а след това ще пожелаеш същият да те удари отново и отново. Не на последно място, защото Bloodborne е RPG-то, в което математиката е практически невидима.
Защо да подминеш?
Принципно, категорично не трябва да подминаваш, ако тачиш могъщо екшън ролеви епики. Но за да не остане тази графа твърде празна, ще допълня, че играта страда от някои графични бъгове (изглежда зашеметяващо иначе), леки проблеми с кадрите (в секунда) и на любителите Dark Souls Bloodborne може да се стори твърде бърз.

BROKEN AGE
Платформи: PlayStation 4, PC, PS Vita

Какво е?
Финансиран първоначално през Kickstarter проект, зад който стоят лудите глави от Double Fine начело с маестро Тим Шейфър. Вкратце – говорим за класически адвенчър от златните времена за жанра (началото и средата на 90-те години на миналия век).
Защо да играя?
Broken Age е като филмче на Disney, прекарано през един особено обилен чернокомедиен филтър. И е по-красива от плеяда ААА заглавия. Независимо на коя платформа ще изиграеш двата епизода (версиите за PlayStation конзолите са cross-buy – тоест закупувайки PS4 варианта, получаваш и този за Vita. И, обратното, ще бъдеш залят от качествена носталгия, на която само Тим Шейфър и компания са способни. Имал ли си през годините силен афинитет към творби като Grim Fandango, Indiana Jones and the Last Crusade: The Action Game, Full Throttle и The Secret of Monkey Island, ще се разцвилиш като малко дете, не се шегувам.
Защо да подминеш?
Контролната схема е умилително одъртяла. Тоест, ако не си докосвал класически адвенчър от 90-те години на XX век, има реална възможност цялостното управление и механики да ти се сторят тромави. Вторият епизод не предлага много нови локации.

BATTLEFIELD HARDLINE
Платформи: PS4, Xbox One, PS3, PC, Xbox 360

Какво е?
Поредната част на класическия шутър от първо лице, този път обаче разработван от хорър гурутата Visceral Games.
Защо да играя?
Противно на всякакви предварителни очаквания, Hardline е най-свежият Battlefield от времето на оригиналния Bad Company. Разказваната полицейска история в стилистиката на CSI е доволно клиширана, но работи, а леко бутафорното изпълнение с арестуването на враговете само с показването на полицейска значка всъщност е доста приятен стратегически елемент. Мултиплейърът е все така мащабен, като за първи път и крайните фенове на Call of Duty могат да намерят нещо за себе си.
Защо да подминеш?
Бейсик основата на мултиплейъра реално е една и съща от времето на Battlefield 3. Конзолните версии не вървят във Full HD резолюция – PS4 е 900p, докато Xbox One – твърде тъжните за 2015 година 720p. Макар и приятна, единичната кампания не е достатъчна причина да инвестираш на пълна цена, ако не любиш мултиплейърни битки.

MORTAL KOMBAT X
Платформи: PS4, Xbox One, PS3, PC, Xbox 360

Какво е?
Освен ако не си живял в африканска колиба през последните 20 години, то вероятно знаеш, че MK е най-популярната след Street Fighter бойна поредица. И в нея се режат глави, тела, ръце и т.н., и т.н. телеса като за световно и европейско.
Защо да играя?
Независимо че популярността на бойните игри е в застой, Warner все още успява да изненадва мнозина с количество и подбор на съдържание, което привлича масовия играч. Mortal Kombat X ще те затрупа с предимно качествен кънтент, визията е кадърна, а тупалките между двама играчи са все така забавни и изпотяващи. Говорим за игра, която почти сигурно ще играеш в продължение на години.
Защо да подминеш?
Все още далеч чисто геймплейно от японските класики във fighting жанра. Крайно бутафорни fatality-та, които все още ми е трудно да повярвам, че са се отървали единствено с 18+ рейтинг. Така де, пазете си децата, защото нещата, които се случват на различните персонажи, колкото и бутафорно да са представени, могат да повлияят отрицателно на подрастващи младежи. Story режимът е толкова скъп като бюджет и толкова евтин на ниво сюжетна линия и цялостна реализация, че дори на олдскул морталското ми сърце му дойде в повече.

EVOLVE
Платформи: PS4, Xbox One, PC

Какво е?
Алтернативна мултиплейърна пукотевица от създателите на класиката Left 4 Dead Turtle Rock Studios.
Защо да играя?
Не са много игрите, в които можеш да играеш като огромен монстър, който гони побеснели маринци, които същевременно се опитват да те унищожат. Точно така, основната отличителна характеристика се състои във възможността четирима добре екипирани играчи да се борят в пресечени местности срещу огромен звяр (впоследствие зверове) с големината на пететажна сграда. И наистина е забавно.
Защо да подминеш?
Липсата на каквато и да е единична кампания вероятно ще отблъсне мнозина. Балансът в битките между големите зверове и напомпаните маринци е далеч от перфектен. Изключително слаби анимации. Не е особено забавна, ако останалите участници не са твои приятели.

BORDERLANDS: THE HANDSOME COLLECTION
Платформи: PS4, Xbox One

Какво е?
Изненадващо качествена колекция, съставена от класиката Borderlands 2 и Borderlands: The Pre-Sequel.
Защо да играя?
Страхотни портове на PS4 и Xbox One, които предлагат визията на напомпано PC при сравнително стабилни 60 кадъра в секунда. Нещо повече – всички DLC -та на Borderlands 2 и Borderlands: The Pre-Sequel са налични в колекцията. Тоест, говорим за около 100 допълнителни часа качествено съдържание. Ексклузивна кооперативна версия на един телевизор/монитор за до четирима души. Към всичко това е включена възможност за пренасяне на развит персонаж от PS3/Vita и Xbox 360 версиите на двете игри към колекцията. А, щях да забравя, перфектен коктейл преди рийбута „Лудия Макс“.
Защо да подминеш?
Ако си играл компютърната версията на адекватно PC, то можеш да пропуснеш Borderlands: The Handsome Collection с чиста ръка. Колекцията щеше да бъде съвършена, ако беше добавен и оригиналният Borderlands. Скучновата, ако се играе самосиндикално. Необходимо е да се излиза в менютата на съответната конзола при смяна на едно от двете заглавия.

DARK SOULS II: SCHOLAR OF THE FIRST SIN
Платформи: PS4, Xbox One, PC

Какво е?
Подобрена версия на класиката Dark Souls, която съдържа абсолютно всички DLC-та, излезли до момента.
Защо да играя?
Ако след като преминеш през Bloodborne все още имаш желание за подобен тип експириънс, Scholar of the First Sin е почти перфектният вариант да си го набавиш. Нови локации на противниците и подобрен баланс. Видимо подобрена визия, която върви в 1080p и 60 кадъра на конзолните платформи. Поне на нивото на Bloodborne като цялостен продукт, макар и визуално да изостава значително (все пак е творба от предходната генерация).
Защо да подминеш?
Ако си се сблъсквал с конзолните варианти на Dark Souls II, то ъпдейтът към Scholar of the First Sin за PS4 и Xbox One е повече от видим. Кощунство е обаче да инвестираш солидно количество финикийски знаци в „подобрената“ PC версия, ако притежаваш оригинала за най-популярната платформа у нас. След Bloodborne визуално може да ти се стори прилично постна.

GRAND THEFT AUTO V
Платформи: Най-накрая и за PC

Защо да играя?
Почти две години след премиерата на конзолните версии мога с ръка на сърцето да призная, че чакането на заветната PC версия на класиката на Rockstar определено си е заслужавало. За разлика от версията на GTV IV за PC петицата е добре оптимизирана и предлага множество конфигурации, които ще помогнат на мнозина играчи с по-слаби машини да се забавляват с играта по адекватен начин. Повече за геймплейните и сценарни качества на GTAV тук.
Защо да подминеш?
Ако не си издържал и вече си се забавлявал десетки часове с някои от версиите за PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3 или Xbox 360, то колкото и по-красива потенциално да може да бъде GTAV за PC, ами, честно, не си заслужава нова солидна инвестиция. Мисля, че не се сещам за друго. GTA V почти две години след премиерата си продължава да бъде истинско произведение на изкуството. „Мастърпийс“, дето му викат (а и звучи по-добре) на запад.  

Припомни си и кои заглавия чакаме тази година.

Чети още за игри и хвърли един поглед на друго място, където се подвизава Ивайло Коралски.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *