БЕЗПЛАТНИТЕ ФЕСТИВАЛНИ СЪБИТИЯ ПРЕЗ МАЙ В СОФИЯ

Четири безплатни събития, които да не пропускаш до края на месеца

0 коментара Сподели:

Месеците с „Р“ свършиха и празниците зачестиха, което официално означава, че пролетта клони към лято. Софийският културен живот се събужда и преди да сме се ориентирали към източната част на родината ни, не е лошо да се ослушаме какво ще се случва под носа ни през май.

СОФИЙСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА

Софийският фестивал, организиран от Британския съвет в София, е едно от малкото събития, които превеждат най-новото в науката на разбираем език и го правят достъпно за всеки. За пета поредна година театър „София“ ще отдаде залите си за целите на фестивала, а отвън в парка „Заимов“ ще са двете шатри за експерименти – „Експораториум“ и „Зона 42“. Презентациите ще се проведат между 14 и 17 май и повечето са с безплатни пропуски, които можете да вземете от касата на театър „София“. Подробна информация за програмата можете да откриете тук.
 

НОЩТА НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ

Идеята за „Нощ на музеите и галериите“ стартира от Франция през 2005 г. и през следващите няколко години се разпространява из цяла Европа. В България освен София се включват и други български градове като Пловдив (да не се бърка с пловдивската „Нощ на музеите и галериите“ през септември), Русе, Шумен, Стара Загора и др. „Нощта“ ще се проведе на 16 май и в рамките й ще участват всевъзможни културни институции и независими артисти. Входът за събитията и изложбите е свободен, а програмата приключва около полунощ.  
 

36-ЧАСОВИЯТ ТЕАТРАЛЕН МАРАТОН В НАТФИЗ

Ежегодният театрален маратон в НАТФИЗ по традиция съвпада с Нощта на музеите и галериите. Между 10 часа сутринта в събота на 16 май и 10 вечерта в неделя – 17-и, ще имате възможността да видите цялата театрална продукция на студентите от НАТФИЗ за тази учебна година. Входът за представленията е свободен. Програмата на маратона може да намерите на сайта на НАТФИЗ.


ДОМА АРТ ФЕСТ

В края на май и през целия юни София ще се срещне с културата на  петте нордически държави (за справка – скандинавски държави са само Дания, Норвегия и Швеция, които са част от едноименния полуостров, а „нордическият“ регион включва също континенталната Финландия и островната Исландия). След като през последните две години ДОМА арт фест представи културата на Южна Корея и Русия, третото издание се концентрира върху близкия север с идеята да ни стане още по-близък. Програмата ще изобилства от културни и кулинарни изкушения, като както всички предложени дотук събития, входът ще е свободен. Изключение прави само голямото откриващо парти с норвежеца Lindstrom, което ще се състои на 29 май в Хладилен завод МРАЗ. От тази дата до края на юни ще можете да се порадвате на филми, перформанси, лекции, изложби и уъркшопи на поне десет места в столицата, сред които VIVACOM Art Hall, Галерия Индустриална 11, Хладилен завод МРАЗ, новооткрития MOZEI и Дом на киното. В запознаването с културата на „Нордика“ ще ни помогнат студенти и преподаватели от специалността „Скандинавистика“ в Софийския университет. За да не изпуснете нещо, най-добре следете сайта на събитието  и потвърдете присъствие на партито на Lindstrom тук

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *