НА 14 МАРТ ВСИЧКИ СЕ СЪБИРАМЕ „ЗА ЗЕМЯТА“

Няколко еко проекта, които целят да направят планетата ни едно по-добро място за живеене

  • 11.03.2015
  • от Михаела Самарджиева

Младежките фестивали на всякакви теми си станаха традиция напоследък и честно казано, нямаме нищо против, особено когато става дума за нещо наистина важно. На прага на пролетта, малко преди лятното слънцестоене и преди годишнината от мандата на Ким Чен Ун, е време да се замислим какви ги вършим на тая Земя и да се вземем в ръце, ама буквално.

Фестивалът „За Земята“ ни помага в тази насока, а още по-приятното е, че се организира от млади и креативни хора, които наистина ги е грижа какво се случва по прекрасната й повърхност.

МЛАДИ за Земята те канят точно на 14 март в Underground gallery/studio, което се намира на Сточна гара, ул. „Владайска река“ 4, ет. 4, за да те срещнат с други млади загрижени люде и с техните еко проекти, които целят да направят нашата планета едно доста по-добро място за живеене.

Събитието ще е с рекордната продължителност от 11:00 до вечерните минути на 22:00 часа и ще представи различни инициативи на младите хора в България, посветени на опазване на околната среда. На феста ще се изявят артисти и музиканти, които чрез творчеството си подкрепят зелената идея, а освен тях ще станеш свидетел на работилници за предаване на умения, презентации, игри, дискусии и ще научиш всъщност колко много различни инициативи в България се грижат за прекрасната ни природа.

Програмата ни впечатлява с представянето на Ферма за калифорнийски червеи и биохумус BioDynamic Bulgaria, проект „Осинови си кошер!” на Coshare, „Запази бъдещето, промени хранителната система“ на Младежка мрежа на „Слоу Фууд България“, „Фабрика за природа” – инициатива за компостиране на биоразградим отпадък от домакинствата чрез ефективни микроорганизми, обучението за Млади лидери, практика по йога с Христо Христов - El Freegano, „Възможности за развитие на екологичен транспорт” - дискусия със Стефан Стефанов, Човешката библиотека: зелени разкази и зелено книгоиздаване, Театър: част от моноспектакъла "RED" на Радослав Йорданов, както и работилниците за рециклиране от сдружение „Cre8”, работилница за правене на балсам за устни от Сапунена работилница, работилница за сок и смути от „Здравей“, работилница за сурови бонбони, работилница за глинени изделия, работилница по дърворезба и редица други.

Признаваме си обаче, че ако ни домързи да майсторим, ще ни видиш със сигурност на щандовете с биохумус, лечебни мазила и натурална козметика Е-лек, натурални продукти мед с куркума, Samodiva's Treasures - аксесоари уникати от плат, дрехи от линията „Пази нашата природа“ от Niki Bo, Родово имение „Изворче“ с лечебни мехлеми и натурални хранителни добавки и др., а за финал след всичко това сто процента ще сме с по една пловдивска крафт бира „Айляк“ в ръка.

Фестивалът „За Земята“ е част от проекта „Млади приятели на Земята“, финансиран от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България, а ако искаш да научиш повече за зеления фън, мястото е тук, а в сайта има всичко. Накрая подсказваме, че цялата работа ще е съпроводена с много, ама много веселба, защото просто е „За Земята“. Найс, а?!