ЧЕТИРИ ДРЪЗКИ ИДЕИ, ЗА КОИТО ЩЕ РАЗБЕРЕШ НА EMPATHEAST

Форумът на емпатията е от 14 до 16 ноември в любимата ни извънсофийска точка - Пловдив

0 коментара Сподели:

Идеята зад първото издание на форума е да начертае сценарий за възможната социална промяна, без да фантазира излишно, а със съвсем конкретни примери на работещи модели, които се базират на солидарност и емпатия и предлагат алтернатива в света ни, където друго властва и ти добре знаеш какво е то.

„Фабика за идеи“ бързо ни спечели и с това, че залагат на концепцията "Плати, колкото прецениш", с което искат да докажат, че въпреки скептицизма принципите на солидарната икономика са напълно приложими в България. Дано са прави!

Още една съпътстваща форума инициатива е  „Отворен дом на емпатията“, базира се на известния по цял свят модел „каучсърфинг“ (coachsurfing) – човек приютява на дивана си пътешественици, които искат не само да спестят пари за хотел, но и да завържат нови приятелства. Всички пловдивски „емпатисти“ могат да се включат и да приютят гост на форума.

И за да се ориентираш още по-добре какво те чака в през уикенда решихме да подберем няколко идеи, с чиито създатели ще се срещнеш по време на форума.

ЗЕМЕДЕЛИЕ В ГРАДА, KARTOFFELKOMBINAT
СИМОН ШОЛ

В разгара на био, еко и прочие манията, която, видиш ли, съвсем не е безпочвена, като погледнеш зеленчуковия щанд в супера, тази идея идва съвсем навреме. „Мисли глобално, действай локално – инициатива, създаваща регионални структури за доставка“, е начинът, по който Симон ще разкаже за бизнес системата за солидарно градско земеделие, на която е съосновател. Кartoffelkombinat е регистрирана кооперация, която е приела идеята  за земеделие, поддържащо се от общността.

Проектът започва през 2012 г. и предоставя на приблизително 550 семейства в Мюнхен свежи местни органично отглеждани зеленчуци всяка седмица.

Една от основните цели на Kartoffelkombinat е да се изгради етична структура, ориентирана към регионалното и сезонно снабдяване с храни. Създаден преди две години и половина, Kartoffelkombinat свързва домакинства от Мюнхен с регионални производители на сезонни органични зеленчуци, хляб и мед. Успоредно с това се организират семинари за обработка и съхранение на хранителни продукти, като например подготовка на кисело зеле за „извън сезона” и други „направи си сам” трикове. Изгражда се мрежа между съседите и семейства, хора в неравностойно положение имат достъп до здравословна храна, а дългосрочно безработни и пенсионери могат да се включат отново в обществото чрез социално ценна задача.  

БАНКА НА ЕТИКАТА
ДЖЕЙСЪН НАРДИ

Джейсън е част от екипа на Банка Етика. Уникална по рода си, тя се създава като опозиция на олигополните финансови институции в Италия. Изградена от личните активи на обикновени граждани, днес тя има над 37 000 членове, а не клиенти само в Италия. Това е мястото, където вложителите, водени от общото желание за по-прозрачно и отговорно управление на финансови ресурси, могат да отговарят на социално-икономически инициативи, вдъхновени от ценностите за устойчивото социално и човешко развитие. Той ще разкаже за солидарната икономика, честната търговия, етичното финансиране и за това, как да променим начина, по който произвеждаме, консумираме и използваме парите. Ако и вие като нас се чудите как се случва тази прозрачност и тези над 30 000 души стигат до консенсус по всички “банкови дела”, нещата ще се изяснят по време на лекцията.

ЕДНА ТОРБА НАДЕЖДА
DOBRA TORBA

Dobra torba е прекрасен пример както за чанта, така и за социално предприемачество в Сърбия. Той събира безработни жени от няколко сдружения от цялата страна, като дава целия доход от продажбите в ръцете им.

Освен икономическото овластяване на жените в капана на трудна социална ситуация, Dobra torba e видимо доказателство за потенциала на тези,  все по-невидими жени.

Оригинален дизайн, ръчно изработено производство и универсални ценности – това е, което се подкрепя чрез закупуване на Dobra Torba. Именно тази идея ни се стори особено близка, тъй като в България (не по-малко, но надяваме се и не-повече) съществуват цели безработни села, който се изхранват едва-едва от бог знае какво. А както ти е известно, шивашките услуги не са ни чужди, защо пък да не го правим в рамките на кауза, която наистина си заслужава.

ИКОНОМИКА НА ЩАСТИЕТО
ФИЛКА СЕКУЛОВА

За икономика на щастието и доброволно опростяване на живота ще разказва Филка Секулова. Тя е доктор по екологична икономика и икономика на щастието. Работи в университет „Аутонома де Барселона“, където прави постдокторална специализация по темите Де-растеж (Degrowth). Член е на още сто неща, но в случая най-важното е, че тя е добрият пример и знае доста за връзката на икономическия растеж с онова готиното вътрешно усещане, че животът е хубав.

Идеята на де-растежа е, че консумацията не ни прави по-щастливи.

И въпреки че доходите, образованието и удобствата растат пропорционално, нивото на щастие се задържа на една и съща позиция. Ако намалим потреблението, няма да загубим щастието. Ако се върнем към една по-голяма простота на живота – с по-малко електроуреди и самолети, няма да загубим вътрешната удовлетвореност от живота, който имаме.

Още добри идеи те чакат в Пловдив.
Ако пък решиш да отвориш дома си за гост по време на форума, може да го споделиш в групата EMPATHEAST OPEN HOME, току-виж спечелиш приза за най-емпатичен домакин.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *