ПО ПЪТЯ НА SUNBALL

Историята на любимата ни Metaxa

0 коментара Сподели:

Барманът определено искаше да ме впечатли с ритуала  на Sunball.  Като същински магьосник той  развъртя между пръстите си една малка сладка жълта куха топка и сипа в нея Metaxa 5*. Отвътре се разнесе безкрайна слънчева светлина и предизвика ефекта уау.  „Хайде сега го изсипи в чашата с леда и тоника“, ме подкани той и сръчно добави вътре резен свеж портокал.

Точно това ми трябваше след дългата разходка по тесните улички на Самос с кокетните бели къщи и живописни заливи с кристално чиста морска вода в цвят на блумарин. Един коктейл Suntonic ми дойде ободряващо да продължа тура до руините на античния храм на богинята Хера, светата обител "Панагия Врондиани" и "Траншеята на Евпалинос" – подземния тунел, прокопан в скалата през 550 г. пр.н.е. за водно съоръжение.

Самос е сред  най-вълнуващите вечнозелени острови на Егейско море, изключително благословен с природни източници на вода, изобилие от портокалови, смокинови и маслинови горички.

Той е прочут най-вече с  легендарните мускатови вина, които влизат в състава на уникалната напитка Metaxa.

 

Местните жители казват, че лозята на Самос са целунати от златна слънчева светлина, свеж морски бриз и почва, богата на хранителни вещества, която ражда вина с ненадмината мекота и сложност. Мускатовите лози са накацали върху терасираните зелени склонове на планината Амбелос, но са толкова малко – само 1600 хектара, че се отглеждат в парцели с размера на градини. Затова гроздето там е най-скъпоценният дар от природата, процъфтяващ  в идеални условия, които Самос предлага – пълно излагане на ярките слънчеви лъчи, силно минерализирана почва и ниска влажност на въздуха.

 

Това е плод, богат на изключително  щедро концентрирани аромати, които нареждат мускатовото вино от Самос сред най-добрите в света. Неговото качеството е възпято още в Омировата поема "Илиада", където божественият еликсир повдига високо духа на гръцката армия по време на обсадата на Троя.

Също така Самос е родното място на древногръцкия философ Епикур, чиято етика за удоволствия на живота е вдъхновена и от местното вино.

Когато през 1882 Спирос Метакса купува фабрика за дестилация в град Кифизия и се заема с разработката на високоалкохолната напитка, той се спира точно на мускатовите вина от островите Самос и Лемнос. Техните вкусове и аромати играят ключова роля в уникално мекия характер на Metaxa. Спирос Метакса завещава тайната рецепта на един-единствен Мастер, който я предава на следващия, и така пет поколения майстори поддържат качеството на еликсира.

 

Сега оригиналната рецепта е в ръцете на Константинос Раптис. Всяка година той педантично избира най-благородните и ароматни мускатови вина, за да ги смеси с най-добрите винени дестилати, от три сорта качествено грозде – саватиано с аромат на цитрусови плодове, султана и коринт, от които се правят вкусни стафиди. Дестилатите също трябва да показват перфектен баланс на характера и потенциал за отлежаване във френски дъбови бъчви. Константинос Раптис е пълен господар на уникално изкуство на избора, методите на стареене и смесване на различни съставки по начин, който  гарантира, че питието във всяка бутилка остава вярно с оригинала.  

 

За разлика от много други високоалкохолни напитки, Metaxa отива далеч отвъд използването на прости, едномерни захари.

Вместо това разчита на мускатовите вина, които предлагат естествено сладки, многомерни аромати и нюанси, както и степен на мекота, която е  невъзможно да се получи по друг начин. Част от тайната се крие и в букета от розови листенца и средиземноморски билки, които вливат своите елегантни аромати в оригиналното питие с неподражаем вкус. Розите се отглеждат специално на надморска височина от 800 метра и се берат през май, когато красотата на цветята е достигнала своя апогей и уханието й е най-сладко. Ароматните листенца и билки се накисват в дестилатите и престояват там една година, за да се създаде комбинация от изискани аромати. Всеки грозд, всяка роза, всяка билка, избрана от майстора, складира слънчева светлина, която  се освобождава в цветовете, ароматите и вкуса на всяка капка Metaxa. Всяка минута в света се  наливат по 1000 напитки с Metaxa – през зимата  дава топлината, а през лятото разпръсква светлина в ледени коктейли, леки и празнични напитки с палавата Sunball.  

Предлагаме ти четири коктейла с Metaxa, които можеш да си направиш много лесно и в домаши условия.

 

SUNTONIC (4 cl Metaxa 5*, тоник, пресен портокал): Налей 4 cl Metaxa 5* в чаша Helios, пълна с лед, допълни с охладен тоник и гарнирай с резен пресен портокал.

ANGURI SOUR (краставица, 5 cl Metaxa 5*, пресен сок от лимон, захарен сироп, коктейлна череша): Пасирай 2 – 3 cm парчета краставица, добави 5 cl Metaxa 5*, 3 cl пресен сок от лимон и 2 cl захарен сироп. Прецеди в чаша Helios и украси с парче краставица и коктейлна череша

SUNSHINE (4 cl Metaxa 5*, сок от нар, пресен портокал ): Постави няколко кубчета лед в чаша и сипи 4 cl Metaxa 5*. Допълни със сок от нар и гарнирай с резен пресен портокал.

MYKONOS MOJITO (мента, лимонов сок, 4 cl Metaxa 5*, газирана вода): Добави 10 пресни листа от мента. Налей в 2 cl пресен лимонов сок и размачкай всичко. Налей 4 cl Metaxa 5* и допълни с газирана вода, а накрая украси с пресни ментови клончета.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *